Werkzaamheden

Wijkertunnel (A9) tijdelijk dicht voor vrachtverkeer en touringcars; 8 oktober 2021

Gepubliceerd op: 7 oktober 2021, 13.52 uur - Laatste update: 12 oktober 2021, 17.08 uur

Vanaf vrijdagochtend 8 oktober 2021 05.00 uur mogen er tijdelijk in beide richtingen geen vrachtverkeer en touringcars door de Wijkertunnel (A9). Autoverkeer kan wel gewoon gebruik blijven maken van de tunnel.

Vanwege een aantal defecte ventilatoren in de tunnel kan er bij een calamiteit met veel rookontwikkeling onvoldoende rook uit de tunnel worden geblazen.

Omleidingen en extra reistijd

Door vrachtwagens en touringcars tijdelijk om te laten rijden, neemt de kans op een ongeluk met veel rookontwikkeling dusdanig af dat de tunnel blijft voldoen aan de gestelde veiligheidsmarges. Hierdoor blijft de tunnel veilig te gebruiken. Bij een incident waarbij brand ontstaat, wordt de tunnel altijd afgesloten voor verkeer. Hierover zijn afspraken gemaakt met de brandweer.

Vrachtverkeer en touringcars worden omgeleid via de naastgelegen Velsertunnel, de Coentunnel en Zeeburgertunnel (A10). Ook moeten ze rekening houden met extra reistijd.

Hoe lang de tunnel gesloten blijft voor vrachtverkeer is nu nog niet bekend. Rijkswaterstaat doet er alles aan om de tunnel zo snel mogelijk weer open te kunnen stellen voor al het verkeer. Regionale partners, zoals de gemeente Velsen en de logistieke sector zijn betrokken en geïnformeerd en worden nauw betrokken bij eventuele maatregelen aan de tunnel.

Gevaarlijke stoffen

Vrachtverkeer dat gevaarlijke stoffen vervoert, wordt geadviseerd gebruik te maken van de Coentunnel, Zeeburgertunnel of, als men een lokale bestemming heeft, de pontjes van Velsen en Buitenhuizen. De Velsertunnel is geen omleidingsroute voor vrachtverkeer, dat gevaarlijke stoffen vervoert. Deze tunnel is een categorie D tunnel en ongeschikt voor dit type vrachtverkeer.

Nachtafsluitingen

De Wijkertunnel is donderdag 7 oktober en vrijdag 8 oktober in de avond en nacht afgesloten. Donderdag van 20.30 tot 5.00 uur is de tunnelbuis richting Haarlem dicht. Vrijdag van 21.00 tot 5.00 uur is de tunnelbuis richting Alkmaar dicht. Gedurende deze afsluitingen worden de defecte ventilatoren verwijderd om te bezien of deze gerepareerd kunnen worden. Verkeer wordt omgeleid via de Velsertunnel (A22) en moet rekening houden met ongeveer 2 minuten extra reistijd.

Goed voorbereid de weg op

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hun reis goed voor te bereiden. Dit kan via de pagina Geplande werkzaamheden en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.

Meer informatie werkzaamheden Wijktertunnel

Meer informatie is te vinden op de pagina van de Wijkertunnel. Weggebruikers kunnen ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002) of contact opnemen via social media (Twitter/Facebook/Instagram @Rijkswaterstaat).