Werkzaamheden

Stremming oostkolk sluis Weurt vanwege herstel schade door aanvaring; dinsdag 17 tot en met donderdag 19 augustus 2021

Gepubliceerd op: 12 augustus 2021 - Laatste update: 12 augustus 2021, 13:32

Door een aanvaring op zondag 8 augustus 2021 heeft de kanaaldeur van de oostkolk van sluis Weurt schade opgelopen. Rijkswaterstaat moet herstelwerkzaamheden uitvoeren.

Vanwege deze werkzaamheden is de oostkolk van dinsdag 17 augustus 07.00 uur tot en met donderdag 19 augustus 2021 20.00 uur volledig gestremd. De westkolk is tijdens de stremming beschikbaar voor de scheepvaart.

Schade herstellen

Rijkswaterstaat haalt de kanaaldeur tijdens de stremming uit de kolk en verplaatst deze naar het droogdok. 'Daar is de schade goed te inventariseren en kunnen we herstelwerkzaamheden uitvoeren', aldus omgevingsmanager Arjan Thielking. 'Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot begin oktober. Tijdens de herstelwerkzaamheden willen we de oostkolk beschikbaar houden voor de scheepvaart. Daarom verplaatsen we de middendeur naar het kanaalhoofd, waar hij de functie van de beschadigde kanaaldeur overneemt. Op deze manier kunnen we met een langere kolk schutten.'

Hinder voor de scheepvaart

Tijdens de deurenwissel, van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 augustus 2021, is de oostkolk volledig gestremd. Doordat de westkolk beschikbaar is, blijft de hinder voor de scheepvaart beperkt. Op 23 augustus 2021 is er een geplande stremming van deze westkolk. De oostkolk is dan weer volledig in bedrijf.

Sluiscomplex Weurt

Sluis Weurt is de verbinding tussen het Maas-Waalkanaal en de Waal. Het complex bestaat uit 2 schutsluizen: een oostkolk (aangelegd tussen 1923 en 1928) en een westkolk (1975). Jaarlijks passeren ongeveer 29.000 binnenvaartschepen het sluiscomplex Weurt.