Avond- en nachtafsluiting Afsluitdijk (A7) in beide richtingen van 6 op 7 augustus 2021

Werkzaamheden

Avond- en nachtafsluiting Afsluitdijk (A7) in beide richtingen van 6 op 7 augustus 2021

Gepubliceerd op: 4 augustus 2021, 11:42 - Laatste update: 4 augustus 2021, 11:54

Van vrijdag 6 augustus 22.00 uur tot zaterdag 7 augustus 2021 08.00 uur is de Afsluitdijk (A7) tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. Dit vanwege de opbouw van een zandtransportband. Verkeer moet rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd tussen de 10 en 90 minuten.

Deze werkzaamheden zouden eigenlijk plaatsvinden in het weekend van 30-31 juli, maar door ongunstige weersomstandigheden zijn deze werkzaamheden verplaatst naar het hiervoor gereserveerde weekend.

Groot materieel en zwaar transport

De zandtransportband stond tussen Breezanddijk en Kornwerderzand. Deze is in de nacht van 23 op 24 juli door bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) gedemonteerd. In de nacht van 6 op 7 augustus wordt de kraan opgebouwd tussen Den Oever en Breezanddijk. Voor het opbouwen en voor het vervoer naar de nieuwe locatie is groot materieel nodig en zwaar transport. Om dit veilig te laten plaatsvinden, is het noodzakelijk de weg in beide richtingen af te sluiten.

Zandtransportband

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Om de hinder die gepaard gaat met de aanvoer van al dit zand zoveel mogelijk te beperken, zetten Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel de zandtransportband over de snelweg A7 in. De zandtransportband is een grote constructie die over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen het zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde brengt.

Windafhankelijk

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden op de aangegeven dagen, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De zandtransportband is een grote windvanger en bij te veel wind kunnen de werkzaamheden niet doorgaan. Mochten de werkzaamheden opnieuw worden uitgesteld, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt op de pagina Geplande werkzaamheden.

Omleidingsroutes

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland:

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de snelweg A9/snelweg A1 en de snelweg A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruik maken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland:

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Meer informatie

Afhankelijk van het verloop van de verplaatsing, kan de afsluiting korter of langer duren. Kijk voor meer informatie op de website van de Afsluitdijk of op de pagina Geplande werkzaamheden. Of neem contact op met Loket Afsluitdijk of met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 6040.