Nieuwsbericht

Noodreparatie aan zuidelijke jachtensluis Krammersluizencomplex

Gepubliceerd op: 9 juni 2021, 15.57 uur - Laatste update: 15 november 2023, 12.39 uur

Rijkswaterstaat voert begin juli 2021 een noodreparatie uit aan de zuidelijke jachtensluis in het Krammersluizencomplex. De grendelinstallatie aan de Zijpezijde is defect en moet vervangen worden.

De werkzaamheden duren van 8 juli 06.00 uur tot 15 juli 2021 22.00 uur. De zuidkolk is gedurende de werkzaamheden volledig gestremd. Op de donderdagen 8 en 15 juli van 06.00 tot 22.00 uur blijft ook de noordkolk dicht. Doorvaart blijft mogelijk.

Lees in dit nieuwsbericht het laatste nieuws over de werkzaamheden aan de zuidelijke jachtensluis.

Hinder voor de recreatievaart

Van 9 tot en met 14 juli 2021 is enkel de zuidkolk gestremd en kan het recreatieverkeer door de noordelijke jachtensluis varen. Op 8 en 15 juli is het mogelijk om mee te varen door de noordelijke sluis voor de beroepsvaart. Dit gebeurt op aanwijzing van de extra patrouillevaartuigen die wij op deze 2 dagen inzetten. Tijdens de werkzaamheden kunnen de wachttijden voor de Krammersluizen iets oplopen. Vanaf donderdagavond 15 juli 2021 zijn beide jachtensluizen weer in gebruik.

Reden noodreparatie

Reden voor de noodreparatie is een defecte cilinder in de zuidelijke jachtensluis. Dit is een essentieel onderdeel van de totale grendelinstallatie, die de sluisdeur onder invloed van grote waterweerstand vergrendeld houdt. Het vervangen van de grendelinstallatie kan niet wachten tot na het recreatieseizoen, omdat de bedrijfszekerheid nu onvoldoende is en het scheepvaartaanbod optimale beschikbaarheid vraagt. Na de noodreparatie zijn de beide jachtensluizen de rest van het hoogseizoen weer operationeel.

Verloop werkzaamheden

Op 8 juli hijsen we de huidige sluisdeur uit de kolk en plaatsen we tijdelijk een noodkering om de waterveiligheid te garanderen. Met de sluisdeur varen we naar de loskade in Bruinisse waar de grendelinrichting wordt vervangen en de deur een schoonmaakbeurt krijgt. Aan de loskade worden de 1e testen uitgevoerd. Vervolgens transporteren we de sluisdeur terug naar de kolk en hijsen we de sluisdeur op 15 juli weer op zijn plek. Nadien voeren we nog enkele testen uit, zodat we zeker weten dat het schutten met de nieuwe installatie goed werkt.

Meer informatie?

Actuele informatie vindt u op de projectpagina Samen werken aan een bereikbaar Zeeland, op de website Vaarweginformatie of bel gratis naar 0800-8002.