Hevige regenval afgelopen periode geen voorbode voor natte zomer

Interview

Hevige regenval afgelopen periode geen voorbode voor natte zomer

Gepubliceerd op: 1 juni 2021, 14:37 - Laatste update: 1 juni 2021, 15:26

Het was één van de meest besproken onderwerpen de afgelopen tijd tijdens de online vergaderingen: de hevige regenval. Met bakken viel het uit de lucht. In de kranten werd er al gesproken over een voorbode dat de droogte in Nederland voorbij is. Maar gaan we dan daadwerkelijk nattere periodes tegemoet? Volgens senior-adviseur waterverdeling Vincent Beijk is dat nattevingerwerk: ‘Het kan vriezen of het kan dooien in Nederland.

Volgens Beijk is er geen peil op te trekken als het op het voorspellen van het weer aankomt. In de toekomst kijken kan niet, dus een weersvoorspelling van 2 weken vooruit is het maximale. En zelfs dan is het weer nog veranderlijk. ‘Alle varianten die er zijn, kun je in de boeken terugvinden: nat voorjaar - droge zomer, droog voorjaar - natte zomer. Het is daarom moeilijk te voorspellen of we bijvoorbeeld komende zomer droogte krijgen of toch een natter seizoen.

Aangevulde watervoorraden

De waterexpert van Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) en tevens huidige voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) benadrukt dat de ingeteerde watervoorraden van de voorgaande jaren de afgelopen periode goed zijn aangevuld. ‘Een paar jaar lang zakte de waterbuffer in de zomer en was er ook weinig aanvulling in de wintermaanden. Door het natte voorjaar is deze buffer weer op niveau. De waterschappen waren in ieder geval blij met het natte weer.

Geen reden tot paniek

De hevige regenval van voorgaande maanden is volgens Beijk ‘niet heel abnormaal’. Het kan ook niet direct op klimaatverandering worden gegooid: ‘Er is een enorme bandbreedte als het op het klimaat aankomt. Als het een keer te nat of een keer te droog is, dan wordt dat direct gezien als klimaatverandering. Maar het KNMI meet over een gemiddelde van 30 jaar klimaatveranderingen.

Het klimaat is volgens Beijk wel degelijk aan het veranderen. Wat de waterexpert echter probeert duidelijk te maken, is dat het weer van vandaag of morgen iets anders is dan klimaatverandering. 'Klimaatverandering gaat geleidelijk (zoals gezegd een gemiddelde over 30 jaar) en om dat gemiddelde ‘fluctueert’ het weer van vandaag. Het ene jaar droger, het andere jaar weer natter. En dat zien we voor een deel weer terug in de afvoer van de rivieren: het ene jaar gemiddeld meer, het andere jaar gemiddeld minder.'

De waterafvoeren waren dit jaar erg hoog. Zo was de Rijnafvoer bij Lobith bijna 1.500 m3 meer per seconde eind mei, dan vorig jaar eind mei 2020. Ter referentie: de gemiddelde Rijnafvoer is 2.200 m3 per seconde.

Volgens de waterexpert loopt het desondanks niet zo’n storm: ‘Eigenlijk zien wij nog geen drastische veranderingen in de gemiddelde Rijnafvoer. Uiteraard was deze afvoer afgelopen winter hoger dan normaal. Toch is het rivierensysteem erop ingericht om dat aan te kunnen. De dijken die erlangs liggen, beschermen tegen het hoge water. De krib is er daarnaast om diepte in de rivieren te houden en ervoor te zorgen dat de schepen erdoor kunnen blijven varen’, besluit Beijk.