Nieuwsbericht

Gerenoveerd stuwensemble Nederrijn en Lek veilig en betrouwbaar de toekomst in

Gepubliceerd op: 10 mei 2021 - Laatste update: 24 november 2021, 13:50

Na de grootscheepse renovatie is het stuwensemble Nederrijn en Lek ook op het gebied van veiligheid weer helemaal bij de tijd. De 3 complexen voldoen op alle vlakken aan de vereisten van de Europese veiligheid-certificering.

De veiligheidseisen waaraan het stuwensemble voldoet zijn de CE-richtlijnen (CE staat voor ‘Conformité Européenne’). De CE-certificering geeft aan dat de machines en andere onderdelen van de stuwcomplexen voldoen aan Europese richtlijnen. Mede daardoor is de algehele veiligheid op en rond het complex geborgd. Dat is dagelijks van belang voor de veiligheid van de bedienaars en de mensen die op de complexen bezig zijn met beheer en onderhoud. Tijdens de renovatie zijn de stuwcomplexen aangepast en ingericht naar de veiligheidsrichtlijnen en besturingssystemen van de toekomst.

Moderne kijk op veiligheid

Technisch manager Ralph Jansen: ‘Rijkswaterstaat heeft de veiligheid altijd al hoog in het vaandel, maar de laatste jaren is er nóg meer aandacht voor gekomen, zowel bij ons als bij de instanties die de regels maken en controleren. Onze kijk op veiligheid en de omstandigheden waarin die moeten gelden, heeft zich verder ontwikkeld sinds de jaren 60 en 70, toen de complexen werden gebouwd. Naast bescherming kijken we nu ook meer naar preventie.

Afgeschermd en beveiligd

Op het stuwcomplex zorgen leuningen en afschermingen dat overal veilig gewerkt kan worden. Doordat de leuningen zijn verhoogd naar 1.20 m, kunnen medewerkers bijvoorbeeld veilig naar boven lopen, over de wenteltrappen naar de stuwtorens en over het bordes. De vluchtwegen in de bouwwerken zijn voorzien van kooiladders, klimbeugels en tussenbordessen. Borden op en rond het complex wijzen op routes, voorzieningen en voorschriften. Daarnaast hebben de installaties nu veiligheidssystemen die onbedoelde bewegingen voorkomen van mensen die daar werken of op bezoek zijn, of apparaten die automatisch laten stoppen bij gevaarlijke situaties.

Goed zicht op afstand

Ook de veiligheid van de scheepvaart is gewaarborgd. De stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein worden nu 24/7 bediend vanuit de nieuwe bediencentrale in Amerongen. Camera’s en energiezuinige LED-verlichting zorgen dat zowel bedienaars als schippers goed zicht houden op de sluiskolk, de voorhavens en de stuwen. Zo beoordelen de bedienaars op afstand vanuit de bediencentrale of handelingen veilig kunnen worden uitgevoerd. Als het nodig is, bedienen we de sluizen en stuwen ook lokaal, vanuit de servicegebouwen die op elk stuwcomplex staan.

Meer nieuws Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble