Na redelijk natte winter start het droogteseizoen met weinig neerslag

Nieuwsbericht

Na redelijk natte winter start het droogteseizoen met weinig neerslag

Gepubliceerd op: 31 maart 2021, 17:23

De eerste zonnige week van dit jaar is een feit. En of het toeval is of niet, in deze met zonovergoten week (week 13) gaat het droogteseizoen van 2021 van start! En dat seizoen begint meteen met weinig neerslag.

De afgelopen winter (2020/2021) was aan de natte kant met gemiddeld net wat meer neerslag dan normaal. In de winterperiode kon de grondwaterstand op veel plaatsen dan ook goed herstellen. In eerste instantie ook in het oosten en zuiden van het land. Maar omdat er de laatste weken weinig neerslag gevallen is, zien we dat de grondwaterstanden daar al snel dalen en te laag zijn voor de tijd van het jaar. Diverse waterschappen hebben de waterpeilen opgezet en nemen maatregelen om water vast te houden. Ook Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat het waterpeil van zowel het IJsselmeer als het Markermeer verhoogd wordt.

We hadden toch pas nog hoogwater in de rivieren?

We weten het nog goed: slechts 7 weken geleden stond het water in de Rijn en de Maas erg hoog. Het water liep over de kades en de uitwaarden stroomden vol. Op dit moment is de waterstand van de beide rivieren normaal voor de tijd van het jaar. Dat is een goede uitgangspositie. En ook in het buitenland ligt gelukkig nog een mooie voorraad voor ons klaar. Want de natte winter zorgde voor een flinke sneeuwlaag in de Alpen en ook de stuwmeren in Zwitserland en de Bodensee zijn goed aangevuld. Daar zal de Rijn in ons land de komende maanden van profiteren.

Vinger aan de pols

Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn dagelijks bezig met waterbeheer. Maar in het droogteseizoen, dat duurt van 1 april tot 1 oktober, houden ze extra vinger aan de pols. Rijkswaterstaat houdt de situatie met het oog op droogte, watertekort of aangetaste waterkwaliteit goed in de gaten. Dat doen we omdat in er het voorjaar en de zomer door het groeiseizoen en stijgende temperaturen een grotere kans op watertekorten is. We kunnen snel maatregelen nemen als het nodig is.

De droogtemonitor

De bevindingen van Rijkswaterstaat, de Waterschappen en andere belangrijke partners zoals het KNMI, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de drinkwaterbedrijven verschijnen met regelmaat in de Droogtemonitor. Net voor 1 april 2021 verschijnt traditiegetrouw de 1e monitor van het seizoen. Dat is in de vorm van een startbericht waarin de uitgangssituatie voor het droogteseizoen is vastgelegd. Op die manier weten we zelf en belangrijker nog, ook onze waterpartners, hoe het ervoor staat.