Interview

Het Intelligent Wegkantsysteem: meer dan een computerkastje langs de weg

Gepubliceerd op: 13 januari 2021 - Laatste update: 8 december 2022, 10:53

Rijkswaterstaat is er maar druk mee: de overgang van ontwikkeling naar productie van het Intelligent Wegkantsysteem. Maar wat kan dat mysterieuze grijze kastje langs de weg allemaal? Gerard Avontuur, programmamanager Centrale Informatievoorziening bij Rijkswaterstaat, ontrafelt het mysterie.

De kast die langs de weg staat, is een Wegkantsysteem’, vertelt Avontuur. ‘Daarin zitten computers die verbonden zijn aan detectielussen in het wegdek. Zo meten we de verkeersdrukte op dat weggedeelte.

'Zodra er dus een file ontstaat, geven deze computers automatisch signalen af naar de verkeerscentrale. De computers in de centrale geven op hun beurt weer signalen af aan de wegkantsystemen om de matrixborden aan te sturen. Op zo’n moment kunnen de matrixborden de snelheid beperken naar bijvoorbeeld 50 km/h. In het geval van een ongeluk kan een wegverkeersleider in de centrale ook handmatig een rood kruis aangeven. Dat hele systeem noemen we verkeerssignalering. Het huidige systeem is inmiddels al 20 jaar oud en daarom hebben we een moderne opvolger ontwikkeld: het Intelligent Wegkantsysteem (iWKS).

Smart Mobility door inzet Intelligent Wegkantsysteem

Waar vroeger ieder systeem 1 specifieke functie had, is het nu mogelijk om meerdere functies te combineren op 1 systeem. Vergelijk het een beetje met een oude mobiele telefoon van vroeger. Daarmee kon je alleen bellen en sms-en. Met een smartphone kan dat nog steeds, maar op hetzelfde apparaat komt ook je mail binnen, staat je agenda en staat ook een navigatiesysteem. Zo is het ook met het iWKS. Er draait nog steeds verkeerssignalering op, maar er kunnen in de toekomst nog talloze andere functies aan toegevoegd worden.

Net zoals het oude wegkantsysteem verzamelt dit wegkantsysteem verkeersinformatie. Deze informatie komt dan in het Nationaal Dataportaal Wegverkeer en wordt gedeeld met serviceproviders zoals de ANWB en TomTom. Die maken er informatie van voor hun routeplanning, waardoor weggebruikers kunnen anticiperen op verkeersdrukte. Daarnaast kunnen we deze gegevens over de drukte op het wegdek gebruiken voor beleidsmaatregelen en de aanleg van nieuwe wegen. Daarvoor is de intensiteit van het verkeer op een weg belangrijke informatie.

Op langere termijn verwachten we dat de informatie ook de andere kant op gaat stromen. Serviceproviders verzamelen data uit voertuigen en kunnen die gaan delen via het Nationaal Dataportaal Wegverkeer. Dat noemen we floating car data. Die gegevens gebruiken we dan in plaats van lussen of als aanvulling op lussen, om de verkeerssignalering aan te sturen. We hebben daar met iWKS al proeven mee gedaan en met positief resultaat.

Vervangingsopgave van de kastjes

Momenteel implementeren we het nieuwe wegkantsysteem. We zijn gestart met een vervangingsopgave van alle computersystemen. Het gaat daarbij om zo’n 6000 systemen in Nederland, verdeeld over 3000 iWKS-kasten. Alhoewel de computers die erin zitten hetzelfde doen als het oude systeem, biedt het nieuwe computersysteem veel meer mogelijkheden voor het installeren van software en applicaties op afstand. Bijvoorbeeld een applicatie die floating car data (data uit smartphones en navigatiesystemen) gebruikt om verkeerssignalering aan te sturen.'

De video hieronder laat zien hoe we deze data inzetten voor verbetering van de verkeersdoorstroming.

Shots van verschillende snelwegen met in focus digitale verkeersborden. Reporter Dennis staat naast de snelweg. Handig, deze digitale informatie boven de snelwegen. En deze informatie komt ook nog eens terecht op mijn navigatie-app. Maar hoe komt deze informatie hier eigenlijk terecht? Elze is op vakantie... We zien een instagrampost van Elze in Florence. dus daarom ga ik op onderzoek uit. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. In deze serie onderzoeken wij hoe Rijkswaterstaat... samen met partners... Elze loopt het hoge Rijkswaterstaat gebouw binnen. De camera staat in een doorzichtige lift en ziet Elze langslopen op de gang. werk maakt van Smart Mobility. Dennis schiet in de lach in een bloopershot. Wij kijken hoe zij met nieuwe technologieën... Een intelligente kast van dichtbij. Een druk kruispunt, waar het verkeer de kijker tegemoet komt. De auto's hebben net groen gekregen. Mensen slimmer en veiliger van deur tot deur laten reizen. Druk wegverkeer en een tomtom in beeld. Zo gaan we samen slim op weg. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis staat weer naast de snelweg en Christiaan loopt het beeld in. Hallo Dennis. Ik ben Christiaan van Deuzen en werk als solution architect bij Rijkswaterstaat. Het beeld bevriest en in gele titels komt in beeld: DE MAN VAN DE DATA OPLOSSINGEN Aha, dus jij weet hoe deze matrixborden worden aangestuurd? Ja. De matrixborden worden aangestuurd door 5700 wegkantsystemen... Met een gele graphic wordt een wegkantsysteem, een grijze kast, benadrukt. die vangen informatie op uit de lussen die in de weg liggen. 00 Op die manier worden die systemen aangestuurd. Wat zijn dat precies, detectielussen? Detectielussen zijn leidingen in de weg... met een gele graphic worden de detectielussen, op het asfalt, benadrukt. die registreren de voertuigpassages. Oké, heeft Rijkswaterstaat op alle wegen detectielussen liggen? Nee, Rijkswaterstaat heeft op 50% van de wegen detectielussen. Een gele kaartgraphic van Nederland loopt als het ware halfvol, 50 % van het land. Voor de andere helft van de wegen maken we ook gebruik van floating car data. Floating car data? Daar wil ik meer over weten! Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Een shot van een bus en een scooter bij een wegovergang. Dennis en Marlous komen het beeld inlopen naar elkaar toe. Hoi, volgens mij ben jij dé floating car data expert? Ja dat klopt, ik ben Marlous Hovestad en ik ben verkeerskundige bij NDW. Gele titels verschijnen in beeld met de tekst: NATIONAAL DATAPORTAAL WEGVERKEER VERZAMELT DATA EN LAAT ER ALGORITMES OP LOS Vertel eens over die floating car data? Jouw navigatiesystemen en apps op je telefoon delen om de paar seconden... gps-data over jouw locatie. Dat noemen we floating car data. Oké, en wat doet NDW met deze data? Wij ontvangen deze data en laten er algoritmes op los. Zo berekenen wij bijvoorbeeld reistijden op reistijdtrajecten, zoals te zien is in deze viewer. Deze viewer wordt ook gebruikt in de verkeerscentrale. Op een iPad zien we een kaart van Nederland met alle wegen, groen, geel of paars gemaakt. Op basis van deze data maken zij adviezen. gele titel in beeld: HANDIG VOOR WEGEN ZONDER LUSSEN Oké, maar hoe zit het dan met de privacy? De data die wij ontvangen is anoniem. De partijen mogen alleen jouw locatie delen als je daar toestemming voor hebt gegeven. Maar deelt iedereen dan zo z'n data? Nee op dit moment nog niet. We ontvangen van slechts een gedeelte van de voertuigen ontvangen wij data. We hopen dat dit in de toekomst meer wordt... Zodat we de file-informatie op wegen zonder lussen nog nauwkeuriger kunnen maken. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis en Christiaan lopen naar een grijze verkeerskast en openen die. Nog even terug naar die systemen die de matrixborden aansturen... ik begrijp dat jullie nu ook intelligente wegkantstations installeren? Ja dat klopt. Dit is een intelligent wegkantsysteem. Deze maakt op dit moment gebruik van de lussen die in de weg liggen. we zien de lussen op de weg. Beide heren staan bij de kast, naast een snelweg. Straks kan het ook gebruik maken van floating car data. En in de toekomst informatie terugsturen naar langsrijdende voertuigen. Dus dan zijn er minder lussen nodig in de toekomst. Ja dat zou kunnen. Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Man rijdt door een grote stad en navigeert met behulp van zijn Tomtom. Hoi, ik ben Dennis. Hoi Dennis, ik ben Andy Berkouwer, ik werk bij Be-Mobile als businessmanager. Gele titels in beeld: BEMOBILE WERKT AAN SLIMME MOBILITEIT Wat doen jullie allemaal met floating car data? Wij doen heel veel met floating car data. Die floating car data verzamelen wij van apps van onder andere Flitsmeister... en die verwerken we op een anonieme manier tot verkeersinformatie. Die verkeersinformatie hebben we beschikbaar van alle wegen in Nederland... waarop je kan en mag rijden met een auto... zonder dat er ook maar een detectielus aan te pas komt. En die informatie delen we dan met NDW en wegbeheerders. En wat heb ik hier als weggebruiker dan aan? Als weggebruiker deel je data en je krijgt daar verkeersinformatie voor terug. In de vorm van file-informatie en actueel snelheidsadvies. Dat maakt autorijden prettiger en veiliger. - Klinkt goed! Een lichtblauw scherm met gele iconen die slimme data voorstellen sluiten de scène en brengen het naar de volgende scène. Dennis vertelt rechtstreeks in de camera. De outro van de film. Door floating car data weet Rijkswaterstaat continu wat er gebeurt op de weg. En zo krijg jij betere reisadviezen. Goed voor de doorstroming en wel zo veilig. Zo gaan we samen slim op weg! Zo dat was een interessante dag vandaag. En dat vloggen is ook best leuk. Dennis loopt rustig het beeld uit. De geel met witte rijkswaterstaat smart mobility aftiteling komt in beeld. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Meer informatie? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/smartmobility Een productie van Rijkswaterstaat 2020.

Avontuur is optimistisch over de toekomst. ‘Inmiddels zijn de 1e 4 nieuwe systemen geplaatst bij de A9 en zijn deze in werking. Daar komen op korte termijn nog veel meer locaties bij. Dit biedt een wereld aan mogelijkheden voor de implementatie van innovatieve smart mobility-toepassingen. Een ontwikkeling waar we zeker naar uitkijken.