Nieuwsbericht

Stromingsmeters in het Haringvliet

Gepubliceerd op: 26 november 2020 - Laatste update: 26 november 2020, 12:21

Op de bodem van het Haringvliet zijn in oktober 2020 10 stromingsmeters geplaatst. Deze meten de stroomsnelheid en stroomrichting van het water.

De informatie die dit oplevert is belangrijk voor het programma Lerend Implementeren Kierbesluit, omdat het ons een beeld geeft van de stromingspatronen wanneer we water spuien (rivierwater richting zee doorlaten) en wanneer we zeewater binnenlaten. Als we beter weten hoe het water in het Haringvliet stroomt, kunnen we ook beter begrijpen hoe het zoute water zich verspreidt over het Haringvliet.

De resultaten gebruiken we bovendien om de computermodellen van het Haringvliet te verbeteren, waardoor we ook digitaal de stroming op het Haringvliet kunnen nabootsen. Deze modellen gebruiken we om allerlei onderzoeken te doen, zodat we leren hoe we zo optimaal mogelijk kunnen kieren. De meters staan er tot eind maart 2021.