Project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken: Draagvlak creëren in coronatijd

Interview

Project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken: Draagvlak creëren in coronatijd

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020, 15:52 - Laatste update: 26 oktober 2020, 10:46

Eén van de beste manieren om bewoners bij een project te betrekken, is nog steeds de informatieavond. Voor het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken stond een bijeenkomst gepland in juni 2020, maar in verband met de coronamaatregelen was een fysieke bijeenkomst in een buurthuis of gemeenschapshuis niet mogelijk.

Harrie van den Broek, adviseur omgeving binnen het project, gooide het samen met collega’s over een digitale boeg en kijkt tevreden terug op het resultaat.

De bijeenkomst over het ontwerptracébesluit (OTB) moet sowieso doorgaan. De bijeenkomst is bedoeld om de besluiten van de minister van Infrastructuur en Waterstaat toe te lichten, effecten te bespreken en vragen te beantwoorden. ‘Dat was meteen duidelijk’, vertelt Van den Broek. ‘Dit soort momenten zijn essentieel binnen de planfase van het tracébesluit en voor het creëren van draagvlak. Het levert niet alleen waardevolle informatie op voor de omwonenden zelf, je wordt er zelf ook wijzer van. Je ziet en spreekt mensen, krijgt mee wat er leeft en waar je rekening mee moet houden binnen het project.

Gedegen voorbereiding

Bij de voorbereiding kwam aardig wat kijken, vertelt Van den Broek: ‘Van techniek tot organisatie en bewoners op de hoogte brengen; alles moet tot in de puntjes georganiseerd zijn.’ Samen met collega’s maakte hij eerst een rondgang bij collega’s in het land; iedereen zat met hetzelfde probleem. Waar lopen jullie tegenaan? Waar moeten we rekening mee houden? Uiteindelijk besloot het team om 2 online informatiesessies te organiseren waar mensen zich op in konden schrijven. In aanloop naar deze sessies werden bewoners en belangstellenden uitgebreid geïnformeerd via onder meer dagbladen, huis-aan-huisbladen, (lokale) websites, sociale media en een breed verspreide bewonersbrief inclusief factsheet.

Fysieke interactie met kopje koffie ontbreekt

Het begin van de 1e online informatiesessie was spannend, maar de nieuwe setting wende snel. ‘Er was een goede opkomst, we konden alles vertellen wat we gepland hadden, kregen goede vragen en konden die netjes beantwoorden.’ Alle veel gestelde vragen werden naderhand ook rondgestuurd naar deelnemers en belangstellenden.

Na de bijeenkomst werden de webinars online gezet, gedurende de inspraakperiode van het OTB. ‘We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen en mensen gaven ook aan dat ze het heel handig vonden dat de bijeenkomst online terug te vinden was. Zo konden ze de webinar terugkijken wanneer het hen goed uitkwam.

Nadeel van een online variant blijft het gemis van het menselijk, sociaal contact. ‘Tijdens een fysieke inloopavond heb je echte interactie. Je drinkt een kopje koffie, spreekt mensen aan. Zo ontstaan er vaak kleine groepen waarin een dialoog gemakkelijker ontstaat.

Definitieve tracébesluit

Op dit moment wordt het definitieve tracébesluit opgesteld, rekening houdend met alle zienswijzen. Naar verwachting is het TB eind 2020 gereed en kan het daarna worden vastgesteld door de minister. Er volgt dan rond het voorjaar van 2021 een nieuwe informatiebijeenkomst. Gaan we dan weer online? ‘Het is afwachten wat er tegen die tijd wel of niet mogelijk is in verband met corona, maar we denken wel na over een combinatie van een online informatiesessie en een fysieke inloopavond. Zo kunnen mensen zelf kiezen wat het beste bij hen past.

Meer nieuws A73: uitbreiding oostelijke parallelbaan knooppunt Zaarderheiken