Proefsluiting Maeslantkering geslaagd

Nieuwsbericht

Proefsluiting Maeslantkering geslaagd

Gepubliceerd op: 21 september 2020 - Laatste update: 21 september 2020, 09:37

De proefsluiting van de Maeslantkering is geslaagd. De deuren zijn om 17.15 uur op 20 september 2020 succesvol ingevaren. De Nieuwe Waterweg was vanaf 17.20 uur weer beschikbaar voor het scheepvaartverkeer.

Eénmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee.

Proefsluiting live volgen

Fans konden de opening van de Maeslantkering rechtstreeks volgen via het Youtubekanaal van Rijkswaterstaat, vanaf 16.30 uur.

Klaar voor het stormseizoen

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Programma

Normaal gesproken is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering een groot publieksevenement, maar vanwege de coronamaatregelen was dat dit jaar helaas niet mogelijk.

Rondleiding Maeslantkering

Geïnteresseerden konden, in afgeslankte vorm, de Maeslantkering van zeer dichtbij komen bekijken. Bezichtiging was uitsluitend via reservering vooraf mogelijk. Het bijzondere van deze rondleiding was dat de Maeslantkering, op het moment van de rondleiding, in het water lag. Dit vanwege het sluiten van de kering in de nacht en heropening op zondagmiddag.