Olieschermen Rijkswaterstaat helpen Bonaire in de strijd tegen Sargassum

Interview

Olieschermen Rijkswaterstaat helpen Bonaire in de strijd tegen Sargassum

Gepubliceerd op: 25 mei 2020, 13:35 - Laatste update: 25 mei 2020, 13:37

In Lac Bay (Bonaire) spoelt regelmatig Sargassum aan. Een soort wier dat zorgt voor stankoverlast en niet goed is voor het bodemleven. De laatste jaren neemt de hoeveelheid Sargassum toe. Rijkswaterstaat helpt Bonaire met het opruimen van dit wier. Nautisch adviseur Richard van Belzen vertelt waarom olieschermen hier uitermate geschikt voor zijn.

Sargassum is een soort wier met gasgevulde besjes, waardoor het drijft. ‘Je kunt het zien als een drijvend plantje’, vertelt Van Belzen. ‘Sargassum komt in lange slierten van enkele meters vanuit de oceaan richting de Caribische zee. Soms drijft het precies richting een eiland en blijft het daar hangen. Dat is momenteel het geval in Lac Bay. In de baai is het water ondiep. Als het Sargassum zich daar verzamelt, krijgt het niet genoeg zuurstof en gaat het dood. Dat zorgt voor stankoverlast. Daarnaast haalt de plant voordat hij doodgaat veel zuurstof uit het water, wat niet goed is voor het leven in de zee. Daar komt bovenop dat Lac Bay een internationaal beschermd gebied is door zijn mangroves en zeeschildpadden. Daarom is het belangrijk dat het Sargassum weggehaald wordt.’

Olieschermen

Olieschermen bieden vooralsnog uitkomst. Deze schermen werden aangeschaft tijdens het opzetten van een maritieme incidentenorganisatie (waarbij oliebestrijding een grote rol speelt) op Bonaire. Rijkswaterstaat hielp hierbij en heeft een wettelijke rol in deze organisatie. Deze schermen worden normaal gesproken onder meer gebruikt om olie naar een plek te geleiden waar het opgeruimd kan worden. Na een oliebestrijdingsoefening in 2018 vroeg de natuurorganisatie Stinapa of de schermen ook tegen Sargassum ingezet konden worden. ‘Dit hebben we geprobeerd en het werkt. Sargassum wordt door vrijwilligers en de Stinapa opgeruimd, een arbeidsintensieve en zware klus onder erg warme omstandigheden. De schermen helpen om het Sargassum op één punt te verzamelen, waardoor het opruimen gemakkelijker wordt. Wel moet je continu blijven opruimen, anders wordt het te zwaar voor het scherm.’

Bestrijding Sargassum op lange termijn

Toch lijken de huidige olieschermen een tijdelijk middel. ‘Olie blijft vaak maar een paar dagen liggen, nu liggen de schermen weken in het water’, legt Van Belzen uit. ‘Daarnaast zijn grote hoeveelheden Sargassum zwaarder dan olie. Samen met de havenmeester heb ik geadviseerd om een robuuster systeem aan te schaffen, dat meer kracht en gewicht aankan. Sargassum is en blijft, zo zeggen de experts, een groot probleem. De verwachting is dat er alleen maar meer Sargassum komt de komende jaren. Doordat we Bonaire nu de gelegenheid geven om de olieschermen voor het opruimen van Sargassum te gebruiken en adviseren bij het zoeken naar een permante oplossing voor in de toekomst, helpen we Bonaire op afstand en kunnen we het verschil maken.’

Inmiddels is er een natuurbeleidsplan naar de Tweede Kamer gestuurd waarbij ook geld wordt gereserveerd voor de bestrijding van Sargassum. Bonaire heeft plannen om een schermensysteem aan te schaffen, specifiek voor de bestrijding van Sargassum. Dan kan het eiland zelf aan de slag en trekt Rijkswaterstaat zich terug.