Nieuwsbericht

Kraaiennestdag 2020: bouw aan het Nederland van morgen

Gepubliceerd op: 6 april 2020 - Laatste update: 6 april 2020, 12:26

Eens per 2 jaar nodigt het programma Strategische verkenningen van Rijkswaterstaat de binnen- en buitenwereld uit om tijdens de Kraaiennestdag van gedachten te wisselen over strategische issues. De eerstvolgende editie vindt plaats op 15 oktober 2020 bij Media Plaza in Utrecht. De dag staat volledig in het teken van Expeditie RWS2050. Met als centraal thema: de toekomst van het maken.

Nederland gaat de komende decennia op de schop. We moeten ons aanpassen aan een veranderend klimaat. De energietransitie krijgt vorm. De economie wordt circulair. En er komen meer dan een miljoen inwoners bij, die allemaal ergens willen wonen en zich willen verplaatsen. Veel veranderingen dus. Maar tegelijkertijd heerst er een gevoel van stagnatie: gaat de besluitvorming wel snel genoeg? Zijn we wel opgewassen tegen de opgaven die op ons afkomen? We praten veel, maar doen we ook voldoende?

Het nieuwe Nederland

En doen. Dat is precies de uitdaging voor een uitvoeringsorganisatie. Hoe ziet de toekomst van het maken eruit? Welke rol hebben Rijkswaterstaat en aanpalende organisaties bij de vormgeving van het nieuwe Nederland? En wat betekent dit voor het werk van Rijkswaterstaat? Reden genoeg om de komende editie van de Kraaiennestdag op 15 oktober 2020 aan deze uitdagingen te wijden.

Visie op de toekomst van het maken

De Kraaiennestdag wordt afgetrapt door Jocelyn Bourgon. Zij leidde vanuit Canada het ‘New Synthesis Project’, waarbij ze in 6 landen de doelbewust ingezette maatschappelijke veranderingen analyseerde. Bourgon schildert een inspirerende visie op de toekomst van het maken, door de overheid maar ook door anderen. En ze doet een oproep voor publieke innovatie in Nederland. Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, zal met haar in gesprek gaan.

Toekomst verkennen

De middag staat in het teken van zelf (leren) bouwen aan het nieuwe Nederland. We laten deelnemers de scenario’s van Expeditie RWS2050 en de opgaven van de toekomst zien. Samen beleven we nieuwe manieren om de toekomst te verkennen. En we ontdekken hoe je vanuit verschillende invalshoeken samen de toekomst kunt maken. Niet alleen architecten, ruimtelijk ontwerpers en industrieel ontwerpers nemen ons mee in hoe je het Nederland van de toekomst kunt maken, maar ook bestuurskundigen en zelfs filosofen.

Over de Kraaiennestdag

Eens per 2 jaar nodigt het programma Strategische verkenningen van Rijkswaterstaat de binnen- en buitenwereld uit om tijdens de Kraaiennestdag van gedachten te wisselen over strategische issues. Deze dag staat in het teken van ontmoeten en inspireren. Wij nodigen je van harte uit om hieraan deel te nemen. Ben je benieuwd en wil je de Kraaiennestdag 2020 bezoeken? Reserveer 15 oktober 2020 dan nu alvast in je agenda en neem contact op met Bijou van Haren via het contactformulier Strategische verkenningen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website Expeditie RWS2050.

Meer nieuws Strategische verkenningen