Inloopbijeenkomst verbreding A2 Het Vonderen-Kerensheide op 14 januari 2020 goed bezocht

Nieuwsbericht

Inloopbijeenkomst verbreding A2 Het Vonderen-Kerensheide op 14 januari 2020 goed bezocht

Gepubliceerd op: 16 januari 2020

Het tracébesluit is net getekend en de schop gaat in de grond voor de voorbereidende werkzaamheden. Een goede gelegenheid om omwonenden en weggebruikers bij te praten over de verbreding van de snelweg A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide. In de Roosterhoeve in Roosteren kwamen meer dan 100 belangstellenden naar de informatiebijeenkomst.

‘Ik kan niet wachten tot de werkzaamheden beginnen’, vertelt een bewoner, terwijl ze zich bij de maptable laat bijpraten over de wegverbreding van de A2 tussen Het Vonderen-Kerensheide. Die maptable is een soort grote iPad waarop je kunt inzoomen op het hele traject en tot voor je deur kan zien wat de plannen zijn. ‘Onze zoon zit in Maaseik op school. Het komt geregeld voor dat we vanuit Susteren flink in de file staan, omdat er weer eens een ongeluk gebeurd is. Je kunt dan nergens anders heen. Het is de enige verbinding tussen zuid en noord.’

Thematafels

In het midden van de grote zaal hangt op panelen het tracébesluit. Technische tekeningen laten zien wat de plannen zijn. Ook het landschapsplan hangt daar. Het is soms dringen om alles goed te kunnen zien. Of om net die ene vraag aan de juiste medewerker te stellen. Maar iedereen krijgt deze avond een antwoord op zijn of haar vraag.

Aan de rand van de zaal zijn verschillende tafels ingericht als thematafel. Zo is er een tafel over lucht en geluid, archeologie en over natuur. En er is en tafel over landschap, waar Rijkswaterstaat-adviseur Koen Krowinkel de hele avond druk is met het beantwoorden van vragen. Soms heel algemeen: wat is een parkway? Soms heel specifiek: wordt de Geleenbeek ter hoogte van Baakhoven verlegd? Het antwoord op die 1e vraag is trouwens een weg die opgaat in het landschap door landelijke elementen toe te voegen. Denk aan het plaatsen van bomen. Het antwoord op die 2e vraag: de Geleenbeek wordt gedeeltelijk verlegd.

Iedere dag over de A2

Niet iedere bezoeker wist al van de plannen. Een jongen uit Geleen komt vandaag naar de bijeenkomst, omdat zijn vader verhinderd was. ‘Hij vroeg of ik wilde gaan. Ik maak iedere dag gebruik van de snelweg A2, dus ik was wel benieuwd. Ik wist nog helemaal niks van de plannen, maar het ziet er allemaal mooi uit. Goed dat je op de posters de precieze veranderingen kan zien. Zo zag ik plannen voor een rotonde in Roosteren. Daar ben ik wel benieuwd naar, ik ga nog even navragen hoe dat precies zit.’

Buurtenplatform

Een belangrijke rol tijdens de inloopbijeenkomst weggelegd voor het buurtenplatform. Bewoners uit de omgeving van de verbreding van de A2 zijn vertegenwoordigd in het platform. Zij hebben veel contact met Rijkswaterstaat en weten precies wat er speelt in hun buurt. Zo houdt het buurtenplatform een vinger aan de pols. Een van de aanwezige leden vond het een zeer leerzame avond. ‘Ik heb ook weer een paar technische vragen gekregen waar ik het antwoord niet precies op wist. Die schrijf ik dan op en dat ga ik uitzoeken. Zelf vind ik het belangrijk dat er groen behouden blijft en zo nodig wordt aangeplant.’

Het buurtenplatform blijft ook betrokken tijdens de uitvoering van het werk. ‘Als straks bijvoorbeeld blijkt dat er telkens vrachtwagens door de wijk rijden, kunnen wij dat bespreken. Of ik dat zelf dan nog ben, weet ik nog niet. Ik ben al 70 geweest. Maar hopelijk gaat het me lukken, al moet ik met de rollator komen.’