Passagiersschip verliest dak bij aanvaring Dorkwerderbrug

Nieuwsbericht

Passagiersschip verliest dak bij aanvaring Dorkwerderbrug

Gepubliceerd op: 31 december 2019, 14:09 - Laatste update: 31 december 2019, 16:43

In de nacht van 30 op 31 december 2019 heeft het Duitse passagiersschip de Arkona de Dorkwerderbrug aangevaren. Daarbij verloor de boot haar stuurhut, die belandde op het achterdek. De bemanning en de passagiers, 93 in totaal, bleven ongedeerd.

Ook de brug, die vlakbij de stad Groningen ligt, is er betrekkelijk goed vanaf gekomen. Tijdens de nachtelijke uren bleek al dat de tafelbrug over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl gewoon bediend kon worden. Daardoor was er geen belemmering voor het weg- en scheepvaartverkeer. Bij daglicht vond een nadere inspectie plaats. Daarbij is geconstateerd dat er geen schade is.

Het ongeval vond plaats rond 01.00 uur 's nachts. De schipper maakte een inschattingsfout over de hoogte van de brug.

Meeste passagiers doorgeslapen

Inspecteurs van Rijkswaterstaat en de politie zijn vervolgens op de boot geweest. De meeste passagiers hebben niets van de aanvaring gemerkt. Zij hebben doorgeslapen. Het schip is daarna aangemeerd bij Aduard. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde dat de Duitse toerboot een noodstuurhut moet laten plaatsen. Dit is in de loop van de ochtend gebeurd. Een gecertificeerd bedrijf heeft daarna de stuurhut goedgekeurd.

Gewijzigde eindbestemming

Begin van de middag heeft de boot toestemming gekregen om haar reis te vervolgen. De eindbestemming was Rotterdam, maar dat is geschrapt. Om verloren tijd in te halen, eindigt de vaartocht nu in Amsterdam. De rederij trakteert haar passagiers vandaag op gratis drankjes als tegemoetkoming.

Sluis Lemmer speciaal geopend

Om er voor te zorgen dat het passagiersschip de Arkona haar reis zo veilig mogelijk kan vervolgen, is het nodig dat de Prinses Margrietsluis (over het Prinses Margrietkanaal) bij Lemmer open gaat op Nieuwjaarsdag. Speciaal en alleen voor dit schip. Bij hoge uitzondering is hiertoe besloten, vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van de passagiers en de verspreiding van hun woonplaatsen. Zo kan de reis zich afwikkelen bij rustig weer en zonder stressvolle momenten.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De Hoofdvaarweg Lemmer–Delfzijl is één van de belangrijkste vaarwegen van ons land en vormt het grootste deel van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland. De hoofdvaarweg is daarmee een belangrijke schakel in de Noord-Nederlandse economie. Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de vaarweg sinds 2014.