Omgevingsmanager wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide: ‘Alles draait om informeren, verbinden en vertrouwen hebben in elkaar'

Nieuwsbericht

Omgevingsmanager wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide: ‘Alles draait om informeren, verbinden en vertrouwen hebben in elkaar'

Gepubliceerd op: 10 december 2019 - Laatste update: 10 december 2019, 08:58

Het duurt nog even voordat het asfalt van de verbrede snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide er ligt, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niets gebeurt. Integendeel, daar worden grote stappen gezet.

Amanda Schuitemaker, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, neemt omwonenden en stakeholders daarin mee. Het is volgens haar belangrijk om voortdurend met elkaar in gesprek te blijven. Ze vindt dat de stem van de omwonenden langs de A2 Vonderen-Kerensheide gehoord moet worden. 'Ik wil daarom met hen in gesprek blijven, zodat hun belangen worden meegewogen in het hele proces. Uit dat werk haal ik veel voldoening', vertelt ze. 'Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen Rijkswaterstaat me eind 2018 vroeg om Jos Eussen op te volgen en de omgevingsmanager te worden voor de uitvoeringsfase van dit project. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen.'

In gesprek blijven

Al snel maakte Schuitemaker kennis met het Buurtenplatform A2 Het Vonderen-Kerensheide. 'Ik ben in mijn loopbaan al bij veel (infra)projecten betrokken geweest. De wijze waarop de omwonenden van de snelweg A2 zich samenpakken, is uniek. Hun betrokkenheid is mooi en groot. Voor mij is de aanwezigheid van het Buurtenplatform een luxe. Alles draait om informeren, verbinden en vertrouwen hebben in elkaar. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Als je elkaars belangen maar respecteert, in gesprek blijft en dezelfde taal spreekt. Dan kom je samen verder.'

Van buiten naar binnen

Momenteel is langs het tracé nog weinig te zien, maar achter de schermen gebeurt veel. Bij het nemen van projectbesluiten bewaakt de omgevingsmanager de belangen van de omgeving. 'Je moet de omgeving betrekken bij dat voorbereidend werk. We houden omwonenden daarom op de hoogte van wat we doen. Later, tijdens de uitvoering, draait het om andere zaken. Dan informeren we bijvoorbeeld over de hinder en hoe we die proberen te beperken. Als je mensen daarin meeneemt, zorg je voor meer begrip.' Alles wat Schuitemaker buiten in het veld ophaalt, koppelt ze binnen terug naar collega's. Ook de input van stakeholders. 'Met gemeenten moeten we bijvoorbeeld afspraken maken over hun wensen voor de uitvoeringsfase. Die kunnen gaan over de inrichting van een nieuw aangelegde weg of over verkeersstromen tijdens de wegwerkzaamheden.'

Oor en oog voor de omgeving

Schuitemaker werkt al meer dan 20 jaar in verschillende functies bij Rijkswaterstaat. 'In het verleden begeleidde ik diverse 'natte' infraprojecten. Dit is mijn eerste 'droge' infraproject. Het verschil met waterwegen is dat de verbreding van de A2 dichter bij de bewoners staat. Het raakt ze directer in hun dagelijkse bezigheden, omdat bijna iedereen van die weg gebruikmaakt. Wat zeker níet anders is, is het 'oor en oog hebben' voor de omgeving. Ik ben en blijf me er zeer van bewust dat je mensen vooraf moet betrekken en verbinden aan een project. De plannen voor de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide zijn klaar. De volgende stap is dat we werken aan hóe we die plannen uitvoeren. Het is een omvangrijk proces. Ik kijk ernaar uit om dit samen met de omgeving, het Buurtenplatform en stakeholders op te pakken.'

Meer nieuws A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide