Nieuwe editie Lichtkogel: de invloed van China op onze infrastructuur

Nieuwsbericht

Nieuwe editie Lichtkogel: de invloed van China op onze infrastructuur

Gepubliceerd op: 19 december 2019, 13:15 - Laatste update: 19 december 2019, 13:16

De nieuwe editie van trendcahier De Lichtkogel is op 10 december 2019 verschenen. In deze editie staat de vraag centraal wat de toenemende wereldwijde invloed van China betekent voor de Nederlandse infrastructuur.

De invloed van China op onze infrastructuur wordt steeds meer merkbaar, op verschillende manieren. Nederland is inmiddels, na Duitsland, de 2e handelspartner van China in Europa. Een kwart van de containers die in Rotterdam aankomt is afkomstig uit China. De Chinese groeistrategie is bovendien steeds meer voelbaar in onze havens, langs onze spoorwegen, in onze technologie en onze universiteiten.

Verdieping in China

In de nieuwe editie van De Lichtkogel gaan sinologen, politicologen, nationale en internationale ondernemers, diplomaten en andere deskundigen in debat en op zoek naar antwoorden op verschillende vragen. Wat is de impact van de Nieuwe Zijderoute op het goederenvervoer en de logistieke centra in Nederland? Hoe verloopt de samenwerking met Chinese bedrijven binnen en buiten Nederland? Wat kunnen wij van China leren en hoe verhouden de Chinese en westerse cultuur zich tot elkaar?

De Lichtkogel Experience

In de nieuwe editie van De Lichtkogel stellen verschillende geïnterviewden dat we ‘niet naïef’ in de samenwerking moeten staan. Dit roept de vraag op: hoe dan wel? Bij deze uitgave van De Lichtkogel organiseren we een Experience, waarin het draait om het ‘hoe’ van de samenwerking met Chinese partijen. Hoe kunnen we de samenwerking constructief aangaan? Tijdens deze bijeenkomst denken we na over wat we in ons werk al merken van Chinese invloeden op onze infrastructuur, hoe onze culturen zich tot elkaar verhouden en wat dit betekent voor bestaande en toekomstige samenwerkingen in ons werkveld.

De Lichtkogel Experience vindt plaats op vrijdag 24 januari 2020, van 11.30 tot 15.30 uur. Aansluitend is er een borrel, waar u met elkaar kunt doorpraten en om 16.00 uur kunt toasten op de Chinese jaarwisseling. Locatie is het LEF Future Center in Utrecht. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 januari 2020. Meer informatie of aanmelden? Stuur dan een e-mail naar De Lichtkogel.

Over De Lichtkogel

Trendcahier De Lichtkogel fungeert voor Rijkswaterstaat als platform voor de dialoog met partners over nieuwe trends en ontwikkelingen in onze omgeving en de consequenties voor onze organisatie(s). De Lichtkogel verschijnt 3 keer per jaar en kent telkens een ander centraal thema. Alle eerdere edities van De Lichtkogel zijn te vinden op de pagina Strategische verkenningen. Heeft u een goed idee voor een thema of onderwerp voor De Lichtkogel of wilt u de laatste editie ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail naar De Lichtkogel te sturen.

Meer nieuws Programma Strategische verkenningen