Eten op het werkterrein van zeesluis IJmuiden: ‘waar gebouwd wordt, wordt gegeten’

Interview

Eten op het werkterrein van zeesluis IJmuiden: ‘waar gebouwd wordt, wordt gegeten’

Gepubliceerd op: 19 december 2019, 12:06 - Laatste update: 19 december 2019, 12:08

Elke dag wordt er hard gewerkt aan de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Maar wie zorgt er voor de inwendige mens? Mede-eigenaar Rocco van Houten en bedrijfsleidster Petra Overvliet van D’Inge Cleaning & Support vertellen over de maaltijden die zij verzorgen op het terrein van de zeesluis IJmuiden.

Dagelijks zorgen Van Houten en Overvliet met een team van 10 mensen voor de facilitaire ondersteuning en dat niemand van aannemersconsortium OpenIJ honger hoeft te lijden. In de pauze kunnen medewerkers genieten van lekkere en gezonde maaltijden. ’s Middags bereiden ze voor zo'n 50 kantoormedewerkers de lunch in de kantine. Tot voor kort deden ze dat voor 2 locaties, zowel in IJmuiden als op kantoor in Haarlem. ‘Maar nu de stafafdeling over is gegaan naar IJmuiden, verzorgen we alleen nog de lunch in IJmuiden', vertelt Van Houten. 'Overigens nemen de bouwlieden hun eigen broodtrommel mee. Dat is handiger, omdat zij verspreid over het terrein werken en de lunch op slechts 1 locatie wordt geserveerd.

Gezonde lunches werkterrein zeesluis IJmuiden

Het team zorgt ervoor dat de kantinebezoekers van OpenIJ een ruime sortering aan brood en beleg hebben. ‘Naast de reguliere broodjes kunnen de mensen 3 dagen per week soep en tosti’s krijgen en op vrijdag een uitsmijter’, aldus Overvliet. ‘De lunches zijn in ieder geval supergezond, met frisse salades en een ruim fruitaanbod.’ Toch mag er ook best gezondigd worden. ‘Iedere woensdag is het snackdag en hebben we kroketten, hamburgers, frikandellen en kaassoufflés op het menu staan. Die middag is het altijd extra druk.

Flink aanpezen

In principe zorgen 2 à 3 mensen voor de lunch in de kantine. Dat is prima te doen, hoewel het flink aanpezen kan zijn. ‘Soms schuiven er op een dag veel bezoekers aan en sta je ineens voor 70 man broodjes te smeren’, aldus Overvliet. ‘Ook verzorgen we het eten voor diverse lunchvergaderingen. Al met al snijden we op een dag ongeveer 125 broodjes voor het buffet. Intensief, maar wel superleuk om te doen.

Avondmaaltijd

Ook ’s avonds is het team van Van Houten nog in de weer. ‘Dan zorgen we ervoor dat circa 80 bouwlieden een lekkere maaltijd in de bouwkeet kunnen nuttigen.’ De avondmaaltijd maakt het team overigens niet zelf klaar, vertelt hij. ‘Die besteden we uit, maar we inventariseren alle eetwensen en zorgen dat alle maaltijden op de juiste locatie van het bouwterrein aankomen.’

Voor ieder wat wils

Iedereen komt aan zijn trekken bij het avondeten: dagelijks kunnen de medewerkers van de bouw kiezen uit 2 vleesmenu’s, waarvan het vlees halal is geslacht. Wil iemand liever vegetarisch eten, dan is dat natuurlijk ook te regelen. ‘In totaal variëren we met 50 verschillende avondmaaltijden’, vertelt Van Houten. ‘We willen dat mensen met specifieke eetwensen en verschillende culturele achtergronden lekker van ons eten kunnen genieten. Zeker met al die nationaliteiten op de werkvoer, is dat best belangrijk.

Uitdaging na bouw zeesluis IJmuiden

Voor Van Houten en consorten is dit een klus uit duizenden. ‘Het is een opdracht die vraagt om kwaliteit én flexibiliteit en dat is een uitdaging, maar wel een prachtige.’ En als de nieuwe zeesluis gereed is? ‘Dan mogen we hopelijk de maaltijden op een ander mooi bouwproject verzorgen’, lacht hij. ‘Waar gebouwd wordt, wordt gegeten. Bovendien hebben we inmiddels in deze sector al een goede naam opgebouwd. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat we na dit project voor een volgend uitdagend project aan de slag zijn.’

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis