Deltacommissaris en watergezant bezoeken Houtribdijk en Trintelzand

Nieuwsbericht

Deltacommissaris en watergezant bezoeken Houtribdijk en Trintelzand

Gepubliceerd op: 14 november 2019, 14:32 - Laatste update: 14 november 2019, 14:07

In oktober 2019 bezochten deltacommissaris Peter Glas en watergezant Henk Ovink de Marker Wadden en de Houtribdijk.

Op uitnodiging van Rijkswaterstaat bekeken zij samen met Hoogwaterbeschermingsprogramma-directeuren Erik Wagener en Eric Withaar de vorderingen van beide projecten.

Houtribdijk en Trintelzand

De Houtribdijk wordt op dit moment versterkt als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De dijk heeft bij Enkhuizen brede, zandige oevers gekregen: een wereldwijde primeur waarmee de natuur in het IJsselmeergebied diverser wordt. Trintelzand is een nieuw, nat natuurgebied dat het afgelopen jaar naast de Houtribdijk is verrezen, en is gemaakt van klei en veenachtig materiaal dat vrijkwam bij de zandwinning voor de Houtribdijk-oevers. Nu al zit Trintelzand vol met bijzondere vogels.

Glas en Ovink waren onder de indruk van de vorderingen en de keuze voor zandige oevers om de Houtribdijk te versterken. Glas: ‘Wij staan vaak op een podium om te vertellen over de mogelijkheden. Door dit soort projectbezoeken, zoals nu in het Markermeer, zien we zelf hoe we wateropgaven aanpakken in Nederland. Prachtig om te zien. En het helpt ons om zelf het goede verhaal te vertellen. Nederland is wat dat betreft een woest, aantrekkelijk kunstwerk!’.

De 2 bezoekers hadden speciale interesse in de wijze van besluitvorming, samenwerking en contractering. De zandige oevers bij de Houtribdijk zijn op deze plek goedkoper dan de traditionele oplossing met steen.

Marker Wadden

De deltacommissaris en watergezant bezochten ook de Marker Wadden. Vanuit de nieuwe uitkijktoren was goed te zien hoe de kunstmatige natuureilanden in het afgelopen jaar tot wasdom zijn gekomen. Ben Viveen gaf een korte toelichting over het project en de samenwerking met Natuurmonumenten. Tijdens de lunch troffen we een ander gezelschap: de nieuwe voorzitter van Natuurmonumenten, Jeroen Dijsselbloem, kreeg een rondleiding van de directeur Natuurmonumenten Marc van de Tweel en projectdirecteur Roel Posthoorn.