Meer verkeershinder tijdens 2e fase werkzaamheden A12 Galecopperbrug Utrecht; vanaf 15 oktober 2019

Werkzaamheden

Meer verkeershinder tijdens 2e fase werkzaamheden A12 Galecopperbrug Utrecht; vanaf 15 oktober 2019

Gepubliceerd op: 9 oktober 2019, 12:39 - Laatste update: 9 oktober 2019, 13:08

Rijkswaterstaat start op maandagavond 14 oktober 2019 21.00 uur met de 2e fase van de werkzaamheden aan de voegovergangen van de Galecopperbrug (snelweg A12). Het werk verplaatst zich van de parallelbaan naar de hoofdrijbaan en er gelden nieuwe omleidingsroutes.

Naar verwachting brengen de werkzaamheden vanaf dinsdag 15 oktober 2019 tot uiterlijk vrijdagochtend 8 november 2019 meer verkeershinder rond Utrecht met zich mee dan tot nu toe. Dit geldt vooral voor het verkeer vanaf de snelweg A2 Amsterdam en de snelweg A12 Den Haag in de rijrichting Arnhem. Er blijft geen directe hinder voor verkeer over de noordelijke brughelft (A12 rijrichting Den Haag).

Extra verkeershinder A2 Amsterdam

Voor verkeer vanuit A2 Amsterdam is op de hoofdrijbaan A12 Utrecht richting Arnhem slechts 1 rijstrook beschikbaar. De A12-parallelrijbaan is vanaf maandag 14 oktober 2019 21.00 uur afgesloten voor verkeer vanuit A2 Amsterdam. Gele borden ter plaatse en online navigatie leiden het bestemmingsverkeer om via onder andere de A2 afrit 8 (wijken Papendorp en Kanaleneiland) en afrit 9 (Nieuwegein). Als gevolg hiervan zal in Utrecht op het onderliggend wegennet de verkeershinder toenemen.

Verkeer vanuit A2 Amsterdam richting Houten en de Utrechtse wijken Hoograven en Lunetten rijdt door over de hoofdrijbaan A12 Utrecht naar knooppunt Lunetten om vanaf daar de omleidingen te vervolgen.

Extra verkeershinder A12 Den Haag

De hoofdrijbaan A12 Utrecht is vanaf maandag 14 oktober 2019 21.00 uur dicht vanaf knooppunt Oudenrijn voor het verkeer vanuit A12 Den Haag richting Arnhem. De A12-parallelrijbaan is wel weer beschikbaar vanuit deze richting, ook voor doorgaand verkeer richting Arnhem. Afrit 17 Kanaleneiland is weer open. Alle andere afritten zijn ook weer bereikbaar voor verkeer vanuit A12 Den Haag. Oprit 16 bij Nieuwegein blijft echter afgesloten tijdens de 2e fase.

Verkeershinder A2 Den Bosch

Voor verkeer vanuit A2 Den Bosch blijven – net als nu – de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan gesloten. Bestemmingsverkeer vanuit Den Bosch en Breda rijdt om via de snelweg A27 en knooppunt Lunetten.

Advies weggebruiker omgeving Galecopperbrug

Het advies blijft van kracht om rekening te houden met omleidingen en minimaal 30 minuten extra reistijd. Ga daarom goed voorbereid op weg. We raden aan om – voor wie dat mogelijk is - alternatieven te kiezen en de grote hinder te mijden, bijvoorbeeld door buiten de spits te reizen.

Overdag geen hinder op maandag 14 oktober 2019

Op maandag 14 oktober 2019 zijn de parallelrijbaan en hoofdrijbaan overdag volledig beschikbaar voor het verkeer vanuit A12 Den Haag en A2 Amsterdam. In de nacht verplaatst de aannemer het werk van de parallelrijbaan naar de hoofdrijbaan.

Vervanging voegovergangen Galecopperbrug

Rijkswaterstaat zet rijstroken op de A12 Galecopperbrug af om goed en veilig aan de voegovergangen te kunnen werken. Deze stalen delen in het wegdek vormen de overgang tussen brug en vasteland. Rijkswaterstaat constateerde na inspectie dat de voegovergangen van de zuidelijke Galecopperbrug moeten worden vervangen. Door het onderhoudswerk tijdig uit te voeren, kan het verkeer ook in de toekomst veilig over de brug blijven rijden. De werkzaamheden duren tot uiterlijk vrijdagochtend 8 november 2019 05.00 uur.