Reusachtig betonnen dek dwars door A10 Zuid onder treinsporen; mei-juni 2019

Werkzaamheden

Reusachtig betonnen dek dwars door A10 Zuid onder treinsporen; mei-juni 2019

Gepubliceerd op: 7 mei 2019, 12:04 - Laatste update: 7 mei 2019, 12:26

Langs de snelweg A10 Zuid, hartje Zuidas, is een reusachtig betonnen dek van 70 m lang, 12 m breed en 2 m hoog in aanbouw voor een nieuwe stationspassage van station Amsterdam Zuid. Vanaf vrijdag 10 mei 2019 worden in 5 weekenden de laatste voorbereidingen gedaan. Hierdoor zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid richting Utrecht afgesloten en rijden er geen treinen van en naar de stations Amsterdam Zuid en RAI.

In het Pinksterweekend (9 juni 2019) wordt het dek op zijn definitieve plek geschoven, dwars door het zuidelijke deel van de snelweg A10 Zuid en onder de treinsporen 2 en 3. Dit is slechts 1 van de 7 dekken die nodig zijn voor de nieuwe stationspassage van station Amsterdam Zuid. Door de uitbreiding en verbreding zal station Amsterdam Zuid in 2030 rond de 300.000 reizigers kunnen verwerken.

Over het dek zullen later treinen rijden. Het dek dient tegelijkertijd als deel van het dak van de nieuwe reizigerstunnel, de Brittenpassage. In 5 achtereenvolgende weekenden plaatst ZuidPlus, bouwcombinatie van Zuidasdok, funderingspalen en schuift het dek op zijn plaats, dwars door de zuidelijke rijbanen van de snelweg A10 Zuid, het perron en door de sporen. In deze weekenden zijn er grote afsluitingen en omleidingen aan de zuidkant van Amsterdam. Er rijden dan geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid en RAI en de snelwegen A4 en A10 Zuid zijn afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp.

Weekendafsluitingen A4 en A10

Het eerste weekend waarop de snelweg A4 (vanaf Badhoevedorp) en A10 Zuid gesloten zijn in oostelijke richting, begint op vrijdagavond 10 mei om 22.00 uur en eindigt op maandag 13 mei 2019 om 05.00 uur ’s morgens. Op zaterdag en zondag rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Zuid en RAI. Dezelfde situatie voor weg en trein geldt ook voor de weekenden daarna: 17 tot 20 mei, 24 tot 27 mei en 31 mei tot 3 juni.

Het laatste weekend valt gelijk met Pinksteren. Op Pinkstermaandag wordt ook gewerkt met dezelfde afsluitingen van de snelwegen A4 en A10 en met beperkt treinverkeer. Het werk begint dan op vrijdagavond 7 juni om 22.00 uur en eindigt op dinsdagochtend 11 juni 2019 om 05.00 uur.

Aansluitend zijn er nog 2 weekenden waarin er bij station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI minder treinen en metro’s rijden. Het gaat om 15 en 16 juni en 22 en 23 juni 2019.

Zuidasdok

Zuidasdok is een project van Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam. Bouwcombinatie ZuidPlus voert het werk uit. Zuidasdok gaat zorgen voor betere bereikbaarheid van Amsterdam en van de noordelijke Randstad. De snelweg A10 Zuid wordt tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel in beide richtingen verbreed van 4 naar 6 rijstroken en gedeeltelijk ondertunneld. Station Amsterdam Zuid wordt volledig vernieuwd en uitgebreid.