Natuurvriendelijke oevers, vogeleilandjes en visbossen in Haringvliet en Hollandsch Diep

Nieuwsbericht

Natuurvriendelijke oevers, vogeleilandjes en visbossen in Haringvliet en Hollandsch Diep

Gepubliceerd op: 25 januari 2019, 13:51 - Laatste update: 25 januari 2019, 13:52

Vanaf half augustus 2019 start Rijkswaterstaat, in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water, met een groot project dat de water- en natuurkwaliteit in het Haringvliet en Hollandsch Diep gaat verbeteren. In de komende jaren moet dit watergebied langzaam – in de natuur gaat zoiets nooit snel – uitgroeien tot een nog betere leefomgeving voor planten, vissen en vogels.

Een belangrijke maatregel voor het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit in het Hollandsch Diep en het Haringvliet is het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen als de zalm en zeeforel met het zeewater mee naar binnen. Zij trekken verder de Rijn en Maas op om te paaien. Daarnaast ontstaat er een natuurlijker zoet-zoutovergang. Vanaf 16 januari 2019 is Rijkswaterstaat gestart met kieren. Op die dag gingen de Haringvlietsluizen voor het eerst even op een kier.

Aannemer bekend

Voor alle andere maatregelen, op drie plekken in het Haringvliet (Slijkplaat, Korendijkse Slikken en Menheerse plaat) en één plek in het Hollandsch Diep (Zeehondenplaat), schreef Rijkswaterstaat in 2018 een aanbesteding uit. 'Martens en Van Oord is de aannemer van dit project geworden', laat Sabine Oomen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, weten. 'We hebben veel vertrouwen in dit bedrijf, waar we al eerder mee samenwerkten.' De werkzaamheden beginnen op 15 augustus 2019 en duren tot 31 oktober 2019. De uitvoeringsperiode is zo gekozen om de vogels niet te storen in het broedseizoen of tijdens het overwinteren.

Meer nieuws Uitvoering Kaderrichtlijn Water