Tasty Five: de rode muggenlarve

Nieuwsbericht

Tasty Five: de rode muggenlarve

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 11:10

Voor bijzondere planten en dieren hoef je niet ver van huis te gaan. Het IJsselmeergebied is namelijk een natuurgebied van wereldformaat.

Dit voorjaar maakte je kennis met de Big Five van het IJsselmeergebied. Deze dieren kunnen niet overleven zonder voedsel, dus we duiken dieper in het voedselweb. Nu stellen de Tasty Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag is aan het woord, onze danser: Chironomus, de rode muggenlarve.

Goed verstopt voor vissen en waterdieren

Door mijn bloedrode kleur ben ik als larve van de dansmug een opvallende prooi. Zeker als ik in het water ‘dans’ om water langs mijn lichaam te laten stromen waar ik zuurstof uithaal. Ik ben altijd op mijn hoede voor vissen en waterdieren die mij graag eten. Ik verstop mij daarom meestal in een laagje modder of tussen waterplanten.

Lekker hapje voor andere dieren

Wij muggenlarven zijn een lekker eiwitrijk hapje voor kreeftachtigen en vissen zoals de brasem. Zodra ik me ontpop tot een echte mug, ben ik belangrijk voedsel voor vogels zoals de zwarte stern en voor vleermuizen zoals de meervleermuis. Deze beschermde soorten gebruiken ons als brandstof. Wij bieden ze voldoende reserves voor hun trektochten van soms wel 10.000 km.

Spectaculair luchtballet

Samen met zo’n 300 tot 600 broertjes en zusjes kruip ik als larve uit een pakket met eitjes. Ik zie er dan uit als een worm met een kop erop, en beweeg me kronkelend door het water. Als larve ben ik een opruimer en eet ik vooral algen en dood organisch materiaal. Ik groei razendsnel en knap wel 4 keer uit mijn vel. Daarna verpop ik: ik verstop me eerst goed in de waterbodem en maak me dan klaar voor een leven boven water. Een wonderlijk proces waarbij ik poten en vleugels krijg en een paar mooie veren op mijn kop. Eenmaal uit mijn cocon vlieg ik als volwassen dansmug met mijn grote witte vleugels zo hoog mogelijk door de lucht. Samen met duizenden soortgenoten voer ik een spectaculair luchtballet uit om te paren.

Levenscyclus rode muggenlarve

Na de paringsdans leg ik een heleboel eitjes in één van de oevers in het IJsselmeergebied. Stilstaand, en ondiep water is daarvoor perfect. Daarna is mijn leven als dansmug alweer voorbij. Vaak al voordat ik tijd heb gehad om iets te eten. Na een dag of twintig komen de eitjes uit en is mijn levenscyclus rond.

Zuurstoftekort

Als er alleen maar andere rode muggenlarven met mij in het water leven, dan is dit een teken dat er weinig zuurstof in het water zit. Aan de andere kant kan ik niet tegen vieze stofjes in het water zoals zware metalen en PCB’s. Mijn soortgenoten in het Ketelmeer kregen kaakafwijkingen door de slechte waterkwaliteit daar. Dit was een teken aan de wand. Rijkswaterstaat heeft het Ketelmeer intussen gesaneerd. Door het aantal verschillende soorten muggen krijgen jullie een goed beeld van de waterkwaliteit. Handig toch?

Wist je dat ik in Nederland met meer dan 300 verschillende soorten muggen leef, en dat de meesten van ons niet steken? Alleen de zwangere vrouwtjes van een paar soorten gebruiken mensenbloed als eiwittenbron.

Meer informatie Tasty Five IJsselmeergebied

Wil je zelf de waterkwaliteit bepalen? Pak je schepnet en kijk op de website Waterdiertjes. Bekijk voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeergebied de pagina Bijzondere dieren en planten IJsselmeergebied.