Big Five: de zeearend

Nieuwsbericht

Big Five: de zeearend

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 11:54 - Laatste update: 17 oktober 2018, 15:12

Voor bijzondere dieren hoef je niet ver weg. Ook het IJsselmeergebied is een natuurgebied van wereldformaat. Tijdens de Week van ons Water stelt de Big Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze krachtpatser: de zeearend.

Ik ben de grootste roofvogel van Nederland, te herkennen aan mijn felgele snavel, een witte staart en donkerbruine veren. Mijn maaltijden bestaan uit vissen en watervogels, zoals ganzen en futen. Met gemak til ik 2 kg mee omhoog. Ze noemen mij ook wel de 'vliegende deur'. Als ik mijn vleugels uitstrek ben ik wel 2 m. Snelheden tot 120 km/h haal ik dan ook met gemak. Maar alleen als ik jaag, hoor. Voor de rest ben ik liever lui dan moe.

Liefhebber van zoet water

Anders dan mijn naam doet vermoeden, ben ik vooral in de buurt van zoet water te vinden. Het IJsselmeergebied is mijn favoriete plek. Nergens anders in West-Europa vind je zo’n groot oppervlakte aan zoetwater. Heerlijk, die rust en ruimte in dit kleine kikkerland. En als ik wil broeden, zijn er hier genoeg rustige plekken met bomen.

Vroeger kwam ik vooral overwinteren in dit gebied, maar sinds 2006 ben ik hier permanent komen wonen. Mijn leefgebied is tegenwoordig goed beschermd, zodat watersporters me niet te veel lastigvallen. Rijkswaterstaat zorgt samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de natuurbeheerders voor schoon water en een gevarieerd landschap. Het gaat al beter met de waterkwaliteit van het IJsselmeergebied. Fijn voor mij, want zonder schoon water zou er geen vis zijn. En zonder vis geen watervogels.

Meer informatie Big Five IJsselmeergebied

Bekijk de pagina Bijzondere planten en dieren IJsselmeergebied voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeer.