Nieuw boek over de Deltawerken verschenen

Nieuwsbericht

Nieuw boek over de Deltawerken verschenen

Gepubliceerd op: 8 juni 2018, 12:49

Het nieuwe boek 'Modern wereldwonder - Geschiedenis van de Deltawerken' is tijdens de Dijkwerkersdag op 7 juni 2018 gepresenteerd. Het is het eerste boek over de Deltawerken sinds 1984 dat dit fameuze project in zijn geheel en in een brede context behandelt.

De Deltawerken blijven deel uitmaken van die voortdurende en fascinerende dialoog tussen mens en natuur

Bestel het boek online

Gevolgen van de Deltawerken

Modern wereldwonder is een rijk geïllustreerd en veelzijdig boek. Het werpt ook nieuw licht op de gevolgen van het Deltaproject voor de waterhuishouding, ecologie, economie, toerisme, recreatie en ruimtelijke ontwikkelingen. De Deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Zo’n 60 jaar na het begin van de bouw heeft dit legendarische mammoetproject een status verworven die veel groter is dan die van andere grote 20e-eeuwse ingenieurswerken in ons land. Hoe komt het dat de Deltawerken zo’n nationaal icoon zijn geworden? Ook daarop probeert het boek een antwoord te geven.

Ik ben heel blij en trots dat het boek er na ruim 3 jaar hard werken ligt. Dankzij de inzet van de auteurs en de editor is het een prachtig boek geworden.

Het boek is geredigeerd door Bert Toussaint, historicus bij Rijkswaterstaat, en bevat bijdragen van Willem van der Ham, Alex van Heezik, Eric Berkers, Paul Brusse en Hans Buiter. De eerste 2 exemplaren zijn tijdens de Dijkwerkersdag overhandigd aan Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, en aan Hetty Klavers, bestuurslid van de Unie van Waterschappen.

De toekomst van onze waterveiligheid

Een deel van Nederland ligt onder zeeniveau. 60% van Nederland kan onder water komen te staan als gevolg van een overstroming. Na de ramp van 1953 werd nog duidelijker hoe belangrijk het is ons goed te beschermen tegen overstromingen. Samen met andere waterbeheerders maken we het mogelijk om veilig in Nederland te kunnen leven, ook al is dat deels onder de zeespiegel.