Biobased-lantaarnpaal op zonne-energie

Biobased-lantaarnpaal op zonne-energie

We ontwikkelden een prototype biobased-lantaarnpaal op zonne-energie, die werkt op groene energie en ledverlichting. Zo besparen we kosten en vergroten we de veiligheid.

Waarom?

Een goede verlichting van drukke op- en afritten op de Nederlandse rijkswegen verhoogt de veiligheid. Als weggebruikers goed kunnen zien waar ze heen gaan, gebeuren er ’s nachts minder ongelukken. Maar lantaarnpalen zijn niet goedkoop: we moeten stroomkabels langs de weg aanleggen en iedere 15 tot 20 jaar zijn de palen aan vervanging toe. We wegen altijd zorgvuldig af of het nut van de lantaarnpalen opweegt tegen de kosten van het plaatsen en onderhouden ervan. Daarbij komt dat het voor het milieu noodzakelijk is om over te gaan op gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Ook zijn we steeds meer op zoek naar hernieuwbare grondstoffen om mee te bouwen.

Hoe?

Op dit moment is er een prototype ontwikkeld. Deze lantaarnpaal is gemaakt van een combinatie van biohars en natuurvezels. De hars bestaat voor 30% uit plantaardige grondstoffen. De lantaarnpaal is in totaal 65% biobased. Dit komt onder meer doordat de lantaarnpaal ledverlichting heeft en volledig op groene energie werkt. Zo hoeven we geen stroomnet aan te leggen. In de toekomst streven we naar een lantaarnpaal die 100% biobased is.

Wanneer?

De biobased-lantaarnpaal op zonne-energie bevindt zich in de testfase. We testen of de verlichting voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Zo moeten de lantaarnpalen een bepaalde hoogte hebben om ook hoog beladen vrachtwagens niet in de weg te zitten. Verder zijn er eisen die voorkomen dat het stroboscoopeffect (snel knipperend flitseffect) voor weggebruikers optreedt. Bovendien mogen lantaarnpalen bij een harde storm niet omwaaien of breken.

Waar?

Op dit moment zijn de lantaarnpalen nog niet in productie. Wij kijken samen met de aannemer waar en wanneer we de 1e reeks van deze palen kunnen plaatsen. Denk hierbij aan onverlichte parkeerplaatsen langs de snelweg of op- en afritten die nu onverlicht zijn, maar waar verlichting wenselijk is. Op de verzorgingsplaats Westkop is 1 lantaarnpaal geplaatst.

Met wie?

De Jong Zuurmond