N57

Dampoortaquaduct (N57)

Het Dampoortaquaduct in Middelburg is onderdeel van de autoweg N57 en kruist het Kanaal door Walcheren. Het aquaduct ligt aan de oostzijde van Middelburg en dankt zijn naam aan de in 1872 afgebroken Dampoort.

De N57 op Walcheren loopt langs de noordoostkant van Middelburg naar Vrouwenpolder. In Middelburg gaat de N57 via het Dampoortaquaduct onder het kanaal door Walcheren door.

Feiten over het Dampoortaquaduct

per dag rijden er gemiddeld 17.000 motorvoertuigen door het aquaduct

Het aquaduct is 150 m lang en heeft een maximale doorrijhoogte van 4,70 m. De N57 heeft ter hoogte van het aquaduct in beide richtingen 2 rijstroken en er geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. Gemiddeld rijden er per dag 17.000 voertuigen door het aquaduct.

Reden aanleg Dampoortaquaduct

Voor de bouw van het aquaduct, moest doorgaand verkeer tussen Zuid-Beveland en Walcheren door de bebouwde kom van Middelburg. Vooral in de zomer leidde dit tot lange files. De aanleg van de nieuwe N57 zorgde voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in Middelburg. Het aquaduct is tussen 2008 en 2011 aangelegd. Op 5 februari 2011 is het aquaduct geopend.

Dampoort

Het aquaduct ligt in het verlengde van de Middelburgse Dampoortstraat. Op de kruising van de Dampoortstraat en de Nederstraat stond de in 1591 gebouwde Dampoort of Veersche Poort. In 1872 werd de poort afgebroken. Enkele resten van de poort zijn nog zichtbaar. Het Dampoortaquaduct is vernoemd naar deze middeleeuwse poort.

Nieuws over Dampoortaquaduct

Zie ook