Vrachtschip Fremantle Highway Noordzee

In de nacht van dinsdag 25 juli op woensdag 26 juli 2023 brak brand uit op vrachtschip Fremantle Highway in de Noordzee ten noorden van Ameland en Terschelling. Het schip is een autocarrier met onder andere elektrische auto’s aan boord.

De Fremantle Highway kwam maandag 31 juli 2023 aan op de tijdelijke locatie, 16 km ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Donderdag 3 augustus 2023 werd het vrachtschip versleept naar de Eemshaven waar het in de loop van donderdagmiddag aan de kade is vastgelegd.

Rol Rijkswaterstaat

Tijdens het incident was Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en het bodembeheer van de Noordzee. Rijkswaterstaat coördineerde de berging van het schip. Ook stelde Rijkswaterstaat de veroorzaker aansprakelijk en maakten we afspraken met de eigenaar/verzekeraar over de berging.

Nadat het schip aan de kade in Eemshaven was vastgelegd, was er voor Rijkswaterstaat geen rol meer bij de verdere afhandeling van het incident. Uiteraard zijn wij wel verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Indien nodig plaatsen we een oliegeleidend scherm rond het schip om eventuele verontreiniging in te perken. 

Mocht de inzet van Rijkswaterstaat weer nodig zijn, houden we u op de hoogte via dit dossier.

Nieuws

Onderliggende pagina's