Doelen en resultaten

Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt de draaibrug Montfoort over de Hollandsche IJssel. Na de recente renovatie voldoet de brug weer aan de huidige machine- en veiligheidseisen en kan hij weer jaren mee.

Renovatie van de brug: opknapbeurt en nieuw bedieningssysteem

De draaibrug heeft een grote opknapbeurt gehad. Het stalen brugdeel is compleet gestraald op een andere locatie en opnieuw geschilderd. Er is een video gemaakt van de livebeelden van het uithijsen van de 2 brugdelen. Bekijk de beelden van de liveregistratie.

(Beeldtekst: De draaibrug Montfoort is toe aan een grondige opknapbeurt. Na de werkzaamheden voldoet de brug weer aan de huidige machine- en veiligheidseisen.) LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Versnelde beelden van een kraan die een klein huisje ophijst dat bij de brug stond.) (Beeldtekst: De 2 brugdelen zijn opgehesen en vervoerd naar een loods voor de renovatie.) (Versnelde beelden van de kraan die een van de delen ophijst.) (Beeldtekst: De beide stalen brugdelen van de brug worden compleet gerenoveerd.) (De versnelde beelden tonen de kraan die ook het tweede brugdeel ophijst.) (Beeldtekst: De leuningen en het wegdek worden geheel vernieuwd. Er komt een nieuwe bedienkast aan de noordkant van de brug voor de bediening van de brug. Na de renovatie kan de draaibrug in het centrum van Montfoort weer jaren mee.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/draaibrugmontfoort. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2022.)

Vroeger gebeurde de bediening van de draaibrug Montfoort vanuit het brugwachtershuisje ernaast. Sinds 2018 gebeurt dit op afstand vanuit de bestaande bediencentrale van de gemeente Nieuwegein. Na de werkzaamheden bedient de gemeente Nieuwegein de brug vanuit een nieuwe bediencentrale.

Na de opknapbeurt kunnen wandelaars en fietsers weer in 2 richtingen over de draaibrug op de huidige locatie, net als autoverkeer in 1 richting.