Interview

JanIsDeMan over zijn muurschildering voor Zoutdam IJmuiden: ‘Een kunstwerk voor de vissen'

Gepubliceerd op: 18 juni 2024, 07.00 uur

Kent u de Utrechtse kunstenaar JanIsDeMan al? Hij maakt prachtige muurschilderingen op bijzondere locaties. Hierbij speelt hij met vormen, ruimte en perspectief.

Voor het project Selectieve Onttrekking maakte hij een groot kunstwerk op een van de pijlers van Zoutdam IJmuiden. We stelden hem hier 5 vragen over.

Hoe bent u op het idee gekomen voor dit kunstwerk?

‘De vraag voor het kunstwerk kwam van aannemer Van Hattum en Blankevoort. Zij wilden graag dat het kunstwerk het verhaal van het project zou uitleggen. Dat betekent dat het visueel duidelijk moest zijn dat zout- en zoetwater van elkaar gescheiden wordt door de komst van de zoutdam. Na een hele stapel ideeën zijn we uiteindelijk tot het volgende ontwerp gekomen: links een zoutvaatje en rechts snoepjes, als symbool voor zoet.’

Hoelang bent u met het kunstwerk bezig geweest?

‘Voor het kunstwerk heb ik een van de 2 27 m hoge pijlers beschilderd. De pijler is gigantisch, dus het was een erg grote klus. Tussendoor was er ook slecht weer en ben ik nog ziek geweest. Ik denk dat ik uiteindelijk 3 weken heb geverfd.’

De meeste kunstwerken die u maakt, zijn ontzettend groot en op grote hoogte. Heeft dat uw voorkeur?

‘Nee, helemaal niet. Tot 2 jaar geleden had ik zelfs hoogtevrees. Toen kreeg ik mijn eerste project op grote hoogte en moest ik wel over die angst heen stappen. Ik denk dat ik mijn hoogtevrees nu redelijk heb overwonnen.’

De pijlers van de zoutdam zijn inmiddels geplaatst. Wat vindt u ervan dat uw kunstwerk nu onder water is verdwenen?

‘Ja, dat is natuurlijk wel jammer. Maar ik vind het een hele grappige gedachte dat het nu voor de vissen is. Ik heb het hele kunstwerk met biologisch afbreekbare verf aangebracht. Het is een fijn idee dat de vissen die van het kunstwerk genieten, gezond blijven.’

Wat vond u het leukste aan dit project?

‘Ik stond de hele dag midden op de bouwplaats, dat was heel leuk. Ik heb voor dit project zelfs mijn VCA-diploma gehaald en liep de hele dag in een oranje hesje met een helm op. Ik werd onderdeel van de bouwvakkersgroep, dat maakte het heel bijzonder. Meestal sta ik in een woonwijk of werk ik ergens alleen. Nu stonden er op dezelfde hoogte achter mij mensen aan Zoutdam IJmuiden te werken. Op de achtergrond zag ik windmolens, fabrieken, water en grote schepen. Het was een hele gave ervaring.’