Nieuwsbericht

DigiTour: Partnerschap Rijkswaterstaat en IT-partners krijgt steeds meer vorm

Gepubliceerd op: 11 juni 2024, 12.18 uur

De eerste DigiTour startte begin 2023. Op 5 juni 2024 ontmoette de groep zich alweer voor de derde keer. Dit keer tijdens een bezoek aan het Offshore Expertise Centrum (OEC) in het Zuid-Hollandse Stellendam.

Rijkswaterstaat staat voor een enorme vernieuwingsopgave waarin het belang van IV en IA steeds groter wordt. Dit doen we niet alleen, maar juist met een intensieve samenwerking met de markt. We willen samen met onze partners de krachten bundelen.

Chief Information Officer Ron Kolkman nodigde de markt uit mee te gaan op de ‘digitale reis’ waar Rijkswaterstaat voor staat: ‘IT raakt ons werk op alle vlakken. Met de digitour krijgen we met de markt een uitstekende dialoog over onze uitdagingen en zijn we in staat om de kennis van de gecontracteerde partijen met elkaar te verbinden waarmee Rijkswaterstaat beter geholpen is bij de opgave waar we voor staan.'

'Ons doel is de kennis van de marktpartijen maximaal te benutten en met deze partijen de goede dingen voor Nederland goed te doen.'

Digitaal innoveren

Tijdens de DigiTour kregen de IT-partners een kijkje achter de schermen bij Rijkswaterstaat tijdens een bezoek aan het Offshore Expertise Centrum (OEC). Op deze locatie worden meetinstrumenten en -opstellingen getest voordat deze in gebruik genomen worden op en in de Noordzee. De uitdagingen van Rijkswaterstaat met eigen ogen zien inspireert de deelnemers om actief mee te denken in oplossingen.

Innovatiesprint - High 5

Een voorbeeld van het komen tot zo’n oplossing is het concept van een High 5. Een High 5 innovatiesprint heeft tot doel om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en bestaande productieprocessen te verbeteren. Het succes kenmerkt zich door de gezamenlijke focus van een klein multidisciplinair team vanuit verschillende organisaties met complementaire kennis en competenties die binnen 5 dagen een oplossing opleveren.

Het onderwerp bepaalt de samenstelling van het team. Henk van Haaster van CGI pitchte samen met Tom Meinders van het CIO-office (Rijkswaterstaat) de uitkomsten en succesfactoren van de High 5 waarbij ze ontdekten of AI kan helpen bij het snel in beeld brengen van relevante informatie voor de vernieuwingsopgave van Rijkswaterstaat.

Ook Jan van der Wel van Technolution presenteerde een vorm van samenwerking op het gebied van verkeersmanagement samen met Leon-Paul de Rouw van het CIO-office. Beide voorbeelden vormden input en inspiratie voor de IT-partners om vervolgens met elkaar te brainstormen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van verschillende vormen van partnerschap wat mogelijk leidt tot meer High5’s komende periode.

Marcell Schmidt (IBM): 'De progressie van de tours is goed te merken en dat is mooi om te zien! Vandaag al 2 goede pitches gezien van initiatieven die niet ontstaan zouden zijn zonder de DigiTour. De toegevoegde waarde zit in het leren kennen van elkaar, het nog beter leren kennen van Rijkswaterstaat, de uitdagingen en het ecosysteem waarin wij allen opereren.'

Roy Jansen (ICT Group): 'Waarbij in de eerste tour wij als partners nog wat aan het aftasten waren zie je nu dat er binnen de tour een veilige en vertrouwende setting is gecreëerd voor het voeren van waardevolle gesprekken en discussies. Ook het onderlinge begrip voor elkaar zie je met elke tour groeien.'

Toekomst

Rijkswaterstaat werkt met veel partijen samen om Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. Het blijvende gesprek en elkaar begrijpen in de opdracht en uitdagingen is noodzakelijk om aan deze opgave te werken. Ook het op gang brengen van het gesprek bij de partners onderling kan de weg naar de opgave versnellen en efficiënter maken. 

Ron Kolkman (Rijkswaterstaat): 'Digitalisering is een belangrijke factor die enorm kan helpen bij onze opgave. Wij willen graag de krachten van onze partners gebruiken om samen met hen de next steps te maken.'