Nieuwsbericht

High5 Hackaton: Rijkswaterstaat en markt verkennen AI mogelijkheden

Gepubliceerd op: 5 juni 2024, 08.49 uur

Onder de noemer High5 Hackaton werkt Rijkswaterstaat samen met IT-partners CGI, ESRI en Microsoft aan het verkennen van de mogelijkheden van AI. In april 2024 ging de eerste vijfdaagse hackaton van start. Chief Information Officer (CIO) Ron Kolkman en Chief Operation Officer (COO a.i.) Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat gaven de aftrap.

Vernieuwingsopgave

Veel infrastructuur is toe aan een opknapbeurt vanwege de toenemende belasting door verkeer in de loop der jaren. We staan hierdoor voor een enorme uitdaging op het gebied van onderhoud, waarbij samenwerking en de juiste technologie belangrijker zijn dan ooit. Louis Schouwstra: 'Onze infrastructuur is grotendeels gebouwd na de jaren 30 en wat we zien is dat de infrastructuur zijn technische levensduur bereikt.'

Doelgericht Digitaliseren

Het is daarvoor nodig samen te werken, te innoveren en om te investeren in de digitale infrastructuur die nodig is om de uitdagingen van de komende jaren aan te gaan. Ron Kolkman: 'De opdracht voor de komende jaren is enorm en daar is digitaliseren heel belangrijk bij en daar maakt AI een belangrijk onderdeel vanuit. En dat kan Rijkswaterstaat zeker niet alleen.'

Scope High5

CGI, ESRI en Microsoft hebben zich samen met Rijkswaterstaat intensief ingezet om de volgende centrale vraag te beantwoorden: Hoe kan AI helpen bij het snel in beeld krijgen van de informatie voor de V&R (Vernieuwings)opgave t.b.v. van Beslismoment 1 (V&R objecten in beeld en regioanalyse)?

Resultaat High5

Wat krijgt u dan, als u een groep AI-developers en assetmanagers voor 5 dagen opsluit in 1 ruimte? Een onvergetelijke hackathon vol innovatie, samenwerking en nieuwe inzichten! Een terugblik op de onlangs afgeronde high5 hackathon. Tom Rozekrans CGI: 'De klik met de experts en de dichtheid waarmee je met de experts op het probleem zit, is natuurlijk heel leuk.'

Gedurende een hackathon van 5 dagen hebben verschillende teams hard gewerkt aan verschillende oplossingen. Het eindresultaat is een dashboard waarin de oplossingen op een mooie manier weergegeven worden.

Een van de oplossingen betreft het opzoeken van de naam, belastingklasse en stichtingsjaar in tekeningen en documenten. Met behulp van AI kost dit enkele seconden i.p.v. tientallen minuten zoeken in verschillende documenten. De resultaten van de High5 Hackathon zijn inspirerend en besparen tijd en geld.

Jelke Heemskerk Rijkswaterstaat: 'Door snel met de developers te kunnen schakelen zie je het product ontstaan.'