Nieuwsbericht

Tips voor veilig varen tijdens drukte rond Hemelvaart

Gepubliceerd op: 6 mei 2024, 08.41 uur - Laatste update: 6 mei 2024, 11.51 uur

Een zonnig Hemelvaart staat voor de deur en dat betekent dat het weer drukker wordt op de vaarwegen. Ook wij verheugen ons op veel vaarplezier dit recreatieseizoen, maar veiligheid staat voorop.

Voordat de trossen los gaan, brengen we graag enkele belangrijke vaartips onder de aandacht.

  • Vaar rechts: houd altijd stuurboordwal en geef ruimte aan andere schepen.
  • Wees alert op medevaarders: houd rekening met de dode hoek van binnenvaartschepen en besef dat grote schepen niet snel kunnen uitwijken.
  • Behoud goed zicht en afstand: vooral in drukke gebieden is dit essentieel voor veiligheid.
  • Pas je aan op het weer: blijf op de hoogte van weersveranderingen en pas je vaargedrag hierop aan.
  • Controleer voor vertrek de regels: informeer jezelf over de maximale snelheid, geplande stremmingen en de bedientijden van bruggen en sluizen op jouw route.

Een helpende hand op de sluis

Tijdens Hemelvaart zijn onze stewards aanwezig bij een aantal drukke sluizen. Zij assisteren schippers bij het betreden en verlaten van de sluis, zodat recreatieschepen veilig kunnen meevaren met de binnenvaart.

De stewards helpen ook tijdens Pinksteren en de zomervakantie recreatievaarders een handje. Bekijk het rooster op de pagina voor actuele locaties en tijden op de pagina Stewards op de sluizen.

Hoe dan?! Zonder brokken door een sluis varen

Hoe dan? Zonder brokken door een sluis varen

(Een rood bootje vaart over water, met een man erin. Bart Kuijpers:) OPGEWEKTE MUZIEK BART KUIJPERS: Tijdens de zomervakantie wordt het steeds drukker op het water. Binnenvaartschepen en plezierbootjes kunnen daardoor makkelijk in elkaars vaarwater terechtkomen. Vooral bij sluizen is het vaak een drukte van jewelste. Je wil natuurlijk een beetje vlot en veilig blijven passeren, maar hoe dan? (In 3D-letters verschijnt: #hoedan?! Op een gebouw staat: Sluis Linne.) Ik ben vandaag bij Sluis Linne, in de buurt van Roermond. Vooral op warme dagen is het hier superdruk met bootjes. Lang niet alle recreatievaarders vinden het makkelijk om zo'n sluis door te gaan. Daarom zijn er stewards van Rijkswaterstaat die de schippers daarbij helpen. Zo blijft het veilig rondom de sluis. Vandaag spreek ik Roel. In het dagelijks leven is hij student en tijdens de zomer steward bij Sluis Linne. Hij gaat ons alles vertellen over zijn werkzaamheden. Hey, Roel. ROEL VESTJENS: Hai, Bart. Toffe bijbaan heb jij. -Jazeker. Wat doe je eigenlijk op zo'n sluis de hele dag? We helpen de jachtschippers vooral met het afmeren van de sluis en geven instructies. BART: Waar hebben de schippers vooral problemen mee als ze een sluis in varen? ROEL: Sommige schippers kunnen voor een dag een bootje huren. En dan zijn ze nog nooit door een sluis gevaren, wat lastig kan zijn. Waar moeten ze op letten? -Dat ze goed binnenvaren op volgorde van aankomst en dat de lampen op groen zijn. En dan zijn ze in de sluis en dan moeten ze het touw zelf om een bolder maken. BART: Oké, want ik heb ook wel eens gehoord dat als je zo'n touw vastknoopt het helemaal fout kan gaan. -Dat klopt. Ze kunnen zichzelf ophangen. En dat betekent eigenlijk dat het water zakt, maar de boot blijft boven hangen. We zeggen ze dan hoe ze het kunnen voorkomen en als het gebeurt, zeggen we dat ze het touw kunnen doorsnijden. BART: Ik heb hier een bootje liggen en ik wil zo meteen door deze sluis varen. Wat moet ik dan precies doen? -Heb je een grote of kleine boot? Ik heb een heel klein bootje. Dan kun je het beste aan de trap gaan liggen en gewoon met je hand vasthouden. Oké, en als ik volgend jaar terugkom met zo'n groot jacht? Dan kun je het beste bij een bolder gaan liggen en het touw om een bolder maken. Ik ga het eens proberen. (In het rode bootje vaart Bart rustig de sluis in en stopt bij een trap.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT VERDER Roel, en wat moet ik nu doen? -Houd de trap maar even vast. Het water gaat zo zakken, en dan hoor je ook nog een sirene en dan ga je mee met het water en pak je steeds lager vast. Moet ik de motor ook uitzetten? -Ja, dat is wel fijn want het jachtje achter jou kan er last van krijgen, dadelijk. (Bart houdt zich met één hand stevig vast aan de trap.) Bart, hoe gaat het? -Het gaat best wel snel naar beneden. (Langzaam gaat de sluis open.) ROEL: Als de uitvaartlichten op groen staan, mag je de motor weer aanmaken en dan mag je uitvaren. En in welke volgorde varen we uit? -In de volgorde van aankomst. (Terwijl Bart voor andere boten uitvaart, steekt hij juichend z'n wijsvinger in de lucht.) BART JUICHT BART: En, hoe vond je het gaan? ROEL: Je ging netjes aan de trap liggen, dat ging helemaal goed. En hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Dat hoop ik ook, want ik vond het niet makkelijk. Zonder jou was het misschien wel fout gegaan. Bedankt voor je hulp. Graag gedaan. BART: Zo, weer veel geleerd vandaag. Zo weet ik dat je met je bootje zo ver mogelijk moet doorvaren in een sluis als het water daalt of stijgt, je met je handen mee moet bewegen of het touw laten vieren, en niet geheel onbelangrijk naar de aanwijzingen van de steward luisteren. Ik val deze zomer in ieder geval niet buiten de boot. Tot de volgende aflevering van 'Hoe dan?!'. Later. (In 3D-letters verschijnt: #hoedan?! Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rws.nl/veiligdoordesluis. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.)

Varen doe je samen

Via de website Varen doe je Samen! vind je meer informatie over veilig varen, vaarregels en goed zeemanschap. Denk bijvoorbeeld aan de snelvaarkaart waar je eenvoudig kan zien waar de snelvaargebieden zijn.

‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Geel op het water

Op de vaarwegen van Rijkswaterstaat zijn onze mobiele verkeersleiders actief in gele patrouillevaartuigen. Zij zijn de gastheren en -vrouwen van het water, bieden voorlichting, inspecteren vaarwegen, begeleiden schippers, bieden hulp bij incidenten en handhaven.

Als je onze collega’s op het water ziet en vragen hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om ze aan te spreken. Via het Instagramaccount @Geelophetwater volg je het werk van de mobiel verkeersleiders. 

Wij wensen iedereen een veilig en plezierig vaarseizoen toe!