Nieuwsbericht

Startschot voor handhaving recreatievaart

Gepubliceerd op: 21 mei 2024, 14.45 uur - Laatste update: 21 mei 2024, 16.14 uur

In het pinksterweekend van 2024 zijn 18 mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat uit het hele land samen gekomen op de Oosterschelde en het Veerse Meer. Zij hebben aandacht gevraagd voor veilig varen op rijksvaarwegen door controles uit te voeren bij recreatievaarders.

De 3 meest voorkomende overtredingen het afgelopen weekend: snel varen, het niet gebruik maken van de dodemanskoord en het niet hebben van een vaarbewijs.

Het wordt steeds drukker op de vaarwegen en veel recreanten zijn onervaren. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren op de vaarweg. Dus is meer bewustwording voor de vaarregels essentieel voor de veiligheid en het plezier van alle watergebruikers.

In 2023 vond de landelijke startactie op de Maas in Limburg bij Roermond plaats en in 2024 op de Oosterschelde en omliggende wateren in Zeeland. Rijkswaterstaat herhaalt ieder jaar in het begin van het recreatieseizoen het belang van het hanteren van de vaarregels middels een grote handhavingsactie.

Resultaat

Met 2 waterscooters, 4 RHIBS (motorboten) en 2 patrouillevaartuigen zijn mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zaterdag 18 mei en zondag 19 mei het gesprek aangegaan met recreatievaarders. De vaarregels en tips zijn nog een keer extra onder de aandacht gebracht:

  • Houd zoveel mogelijk stuurboordwal
  • Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart
  • Zorg dat u rondom goed zicht hebt als u achter het roer staat
  • Ken de vaarregels
  • Bereid u reis goed voor

In totaal zijn zo’n 75 controles uitgevoerd. Er zijn 43 waarschuwingen gegeven en zo’n 29 proces verbalen uitgeschreven. De meest voorkomende overtredingen waren het te snel varen, het niet gebruiken van de dodemanskoord en het niet hebben van een vaarbewijs. Bij 26 controles van de 75 bleek alles helemaal in orde. Dit aantal benadrukt het belang van het houden aan de vaarregels.

Mobiel Verkeersleider

De mobiel verkeersleiders zijn de ogen en oren van Rijkswaterstaat op het water. Zij geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding van de scheepvaart en handhaven wet- en regelgeving op het water als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Bij calamiteiten zorgen ze ervoor dat de hulpdiensten hun werk kunnen doen en dat de vaarweg snel weer vrij is. Zo dragen ze eraan bij dat recreatie- en beroepsschippers vlot en veilig over de rijksvaarwegen kunnen varen. Wij hebben regelmatig vacatures voor deze functie, geïnteresseerd? Kijk dan op de website Werken bij Rijkswaterstaat.