Werkzaamheden

Spooldersluis gesloten; 15 - 18 april 2024

Gepubliceerd op: 2 april 2024, 13.40 uur

Rijkswaterstaat voert inspectiewerkzaamheden uit in aanloop naar de renovatie van de Spooldersluis en de Spooldersluisbrug in Zwolle. Daarom is de Spooldersluis van maandag 15 april 22.00 tot en met donderdag 18 april 2024 17.00 uur gesloten voor de scheepvaart.

De Spooldersluisbrug blijft open voor wegverkeer.

Inspectiewerkzaamheden Spooldersluis

De afsluiting is nodig om inspecties uit te kunnen voeren. We onderzoeken bijvoorbeeld of de buizen in de bodem van de Spooldersluis geschikt zijn om er nieuwe kabels en leidingen door te trekken. En op de Spooldersluisbrug inspecteren we de ankers waarmee de zogeheten hameistijlen - de 2 brugpilaren naast de weg - aan het beton vastzitten.

Omvaren en oversteken Spooldersluis

Tijdens de afsluiting van de sluis moeten schepen omvaren. Scheepvaart vanuit Zwolle naar de IJssel volgt de volgende route: Zwolle-IJsselkanaal, Zwarte Water, Zwarte Meer, Ramsdiep/Ramsgeul, Ketelmeer, Keteldiep/Kattendiep, IJssel.

Scheepvaart vanuit de IJssel naar Zwolle volgt de volgende route: Keteldiep/Kattendiep, Ketelmeer, Ramsdiep/Ramsgeul, Zwarte Meer, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal.

Tijdens de inspecties op de brug is het voetpad steeds aan 1 zijde niet beschikbaar. Voetgangers moeten oversteken naar de andere zijde.

Renovatie Spooldersluis in 2025

De werkzaamheden zijn onderdeel van de voorbereidingen voor volledige renovatie van de Spooldersluis en de Spooldersluisbrug in 2025. Door lang en intensief gebruik neemt de kans op storingen toe.

Met de renovatie zorgen we ervoor dat de sluis en de brug ook de komende jaren veilig blijven werken. Renovatiewerkzaamheden waarvoor de sluis en de brug dicht moeten, combineren we zoveel mogelijk in 1 lange sluiting: van maandag 21 april tot en met zondag 27 juli 2025.

Over Spooldersluis

De Spooldersluis (1963) ligt in de gemeente Zwolle en vormt de verbinding tussen de IJssel en het Zwolle-IJsselkanaal, met daarachter het Zwarte Water. Jaarlijks passeren in totaal ruim 6.000 binnenvaartschepen en bijna 11.000 recreatievaartuigen de sluis.

Meer informatie werkzaamheden Spooldersluis

Heeft u vragen of opmerkingen over deze werkzaamheden, neem dan contact met ons op.