Werkzaamheden

Wilhelminanakanaal: onderhoud sluis IV Haghorst duurt langer

Gepubliceerd op: 4 maart 2024, 14.37 uur

Sluis IV bij Haghorst is sinds eind november 2023 dicht in verband met problemen met de schuif in het spuikanaal.

In januari 2024 is gezegd dat onderhoud aan de schuif van het spuiwerk bij sluis IV Haghorst tot eind februari zou duren. Dit werk is voor een groot deel klaar.

De sluis gaat nog niet open omdat er eerst nog herstel van het metselwerk gepland staat. Dit werk wordt na het onderhoud aan het spuiwerk uitgevoerd. De sluis blijft naar verwachting dicht tot en met vrijdag 22 maart 2024.

Metselwerk Sluis IV Haghorst

Het metselwerk zal uitgevoerd worden rondom de sluisdeuren. Er is gekeken of dit onderhoud gecombineerd kon worden met de werkzaamheden aan de schuif in het spuikanaal, maar dat is technisch te ingewikkeld gebleken.

Sluis IV dicht

De schutsluis werd gebruikt als spuiwerk, waardoor in de schutsluis geen werkzaamheden konden plaatsvinden. Daarom is besloten om pas na het werk aan de schuiven te starten met reparatie aan het metselwerk in de schutsluis. Hiervoor moet de sluis weer 2 weken dicht.

Sluis IV bij Haghorst blijft gestremd voor scheepvaart tot en met vrijdag 22 maart 2024, 18.00 uur. We begrijpen dat dit vervelend is voor de scheepvaart, maar het is efficiƫnter om de werkzaamheden te combineren. Zo hoeven we bijvoorbeeld het bouwterrein maar 1 keer op te bouwen. De hinder kunnen we hierdoor zo minimaal mogelijk houden.

Onderhoud Maas en kanalen Noord-Brabant

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland werkt continu aan het beheren en onderhouden van de Maas en de kanalen in Noord-Brabant. Dit doen we om de vaarwegen vlot en veilig bevaarbaar te houden voor de scheepvaart.

Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Intensieve belasting en zwaar(der) verkeer kunnen soms voor storingen in systemen zorgen en vragen om renovatie en vervanging van een groot aantal van deze objecten. Zo ook bij sluis IV bij Haghorst op het Wilhelminakanaal.

Meer informatie Sluis IV Haghorst

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Onderhoud Maas en kanalen Noord-Brabant en Limburg.

Heeft u vragen of opmerkingen over deze werkzaamheden, neem dan contact met ons op.