Werkzaamheden

A7: versterken brug bij Purmerend; 5 april - 1 september 2024

Gepubliceerd op: 19 maart 2024, 10.34 uur - Laatste update: 28 maart 2024, 14.55 uur

Rijkswaterstaat start op vrijdagochtend 5 april 2024 met het versterken van de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden duren 5 maanden en moeten op 1 september 2024 zijn afgerond.

Weggebruikers op en rond de A7 tussen Hoorn en Amsterdam moeten rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Tijdens een inspectie in oktober 2022 bleek dat de steunpunten van de brug niet meer voldoen aan het vele en zware verkeer van deze tijd. De brug moet worden versterkt met extra wapeningsstaal.

Sindsdien moeten vrachtwagens zwaarder dan 30 ton omrijden via regionale wegen die daar niet voor bedoeld zijn. Bouwcombinatie Savera voert de versterking uit en past als eerste de verkeerssituatie op en rond de brug aan. Zodat er ruimte op de brug ontstaat voor het boren van zo’n 50.000 gaten.

Deze gaten worden opgevuld met wapeningstaal, waardoor de brug vanaf 1 september 2024 weer sterk genoeg is voor al het vrachtverkeer.

Werk thuis of reis anders

We adviseren weggebruikers om tussen april en september 2024 als het mogelijk is: thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de beperkte doorgang op de brug. Om gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren komen er gratis kortingskaarten voor de trein beschikbaar.

Ook wordt er een digitaal platform met app ingericht waarmee weggebruikers een beloning bij elkaar kunnen sparen voor elke keer dat ze niet in de auto stappen. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk op de projectpagina A7: versterking brug Purmerend.

Weggebruikers die toch de weg op moeten adviseren we de A7 te blijven gebruiken, niet te gaan sluipen en hun reis goed voor te bereiden. Dit kan via de routeplanner op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.

Hinder werkzaamheden brug Purmerend

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 april 2024 start het inrichten van de nieuwe verkeerssituatie op en rond de brug. Zo zijn vanaf dat moment op de A7 de opritten 4 en 5 richting Hoorn en Zaandam en de afrit 5 vanuit Zaandam afgesloten voor verkeer.

Tijdens het werk wordt het verkeer telkens over 1 helft van de brug geleid, zodat de andere helft vrij komt om versterkt te worden. Dit betekent dat verkeer op de brug straks in beide richtingen over 2 x 2 versmalde rijstroken rijdt met een beperkte snelheid van 70 km/h. Ook wordt de gewichtsbeperking van 30 ton aangescherpt naar 25 ton.

Dit is nodig omdat al het verkeer tijdens het werk over 1 helft van de brug rijdt. Deze extra beperking waarborgt de constructieve veiligheid van de brug en de kwaliteit van het nieuwe beton.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Bereikbaarheid en sluipverkeer

De afgelopen maanden zijn er in nauwe samenwerking met gemeenten, provincies, OV-bedrijven, werkgevers, de transportsector en de veiligheidsregio’s maatregelen ontwikkeld die de regio bereikbaar en leefbaar moeten houden.

Om sluipverkeer te voorkomen worden in de regio verschillende wegen in de ochtend- en/of avondspits afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners van de gebieden waar deze wegen in liggen, krijgen ontheffingen thuis gestuurd. Daarmee kunnen zij, als ze die kunnen laten zien, van en naar hun woning.

Halverwege maart is de website OntheffingenA7Purmerend online. Via deze site kunnen extra ontheffingen, alleen als dat echt nodig is, worden aangevraagd. Om welke wegen en gebieden het gaat is nu al te vinden op de projectpagina A7: versterking brug Purmerend.

Aanpak werkzaamheden brug Purmerend

De werkzaamheden aan de brug beginnen met het verwijderen van het asfalt en de vangrail. Daarna worden er in totaal 50.000 gaten geboord om wapeningsstaal toe te kunnen voegen.

Waaronder zo’n 7.500 precisieboringen, waarvan er bijna 4.000 dwars door het brugdek heen gaan. Uiteindelijk wordt de brug versterkt met ruim 15 km aan staal. Zodra het staal is aangebracht wordt het beton hersteld en de weg geasfalteerd. Zodat vanaf 1 september 2024 al het verkeer de komende jaren weer vlot en veilig over de brug kan.

Webinar versterking brug Purmerend

Op dinsdagavond 19 maart 2024 is er een online webinar waarbij geïnteresseerden worden bijgepraat over de stand van zaken van het project. Het webinar start om 19.30 uur, duurt een uur en u kan zich aanmelden via het aanmeldformulier Webinar versterking brug Purmerend.

Uiteraard is er ook gelegenheid voor het stellen van vragen. Daarnaast is er elke dinsdag tussen 09.00 en 11.00 uur een inloopspreekuur over het project in het Stadhuis van Purmerend.