Nieuwsbericht

Strand van Scheveningen versterkt met 700.000 m3 zand

Gepubliceerd op: 27 november 2023, 12.07 uur - Laatste update: 4 december 2023, 13.35 uur

Rijkswaterstaat heeft het strand van Scheveningen voorzien van extra zand. Hiermee zijn Scheveningen, Den Haag en omgeving weer goed beschermd tegen de zee. Begin november 2023, aan het begin van het stormseizoen, was het werk klaar.

Zo’n 15 keer het Circustheater vol zand

In totaal is er 700.000 m3zand uitgespreid over het strand, tussen het havenhoofd en het strand noordelijk van de Pier. Met dat zand kun je de theaterzaal van het Circustheater wel een keer of 15 vullen.

Golven opvangen voor de boulevard

De boulevard van Scheveningen is in 2015 - 2016 versterkt met een dijk eronder. Daarbij is ook het strand verbreed en wat verder in zee komen te liggen. Het zand voor de boulevard biedt nog eens extra versterking tegen de kracht van de golven.

Wind, golven en stroming nemen echter voortdurend zand mee van de kust. Rijkswaterstaat komt daarom regelmatig terug om het strand van Scheveningen te onderhouden, gemiddeld eens in de 4 á 5 jaar.

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan een kwart van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak.

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Meer weten? Op de pagina Kustonderhoud staat meer informatie.