Nieuwsbericht

Ontdek de 9 Rijkswaterstaatmonumenten door de jaren heen tijdens Open Monumentendag 2023

Gepubliceerd op: 22 augustus 2023, 12.14 uur - Laatste update: 23 augustus 2023, 14.10 uur

Elk jaar, in het 2e weekend van september, zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland voor iedereen gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag.

Elk monument heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Door de jaren heen zijn ze bijvoorbeeld gerepareerd, voor andere doelen gebruikt, overstroomd of hebben ze een oorlog doorstaan.

Zo ook de monumenten van Rijkswaterstaat. Bezoek op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag 2023 9 van deze bijzondere bouwwerken. Kun jij ontdekken wat er allemaal is veranderd aan onze monumenten?

Monumenten door de jaren heen

Onze vuurtorens, sluizen en tunnels zijn door de jaren heen flink veranderd. Sommige sluizen en tunnels dienden bijvoorbeeld tijdens de koude oorlog als bunker. Daarnaast zijn veel vuurtorens door de jaren heen van kleur en zelfs van patroon veranderd. Zo kreeg vuurtoren het Lage Licht in Westkapelle in de Tweede Wereldoorlog een camouflage jasje aan.

Tijdens Open Monumentendag komen deze en andere verhalen tot leven en kun je zelf de verschillen door de jaren heen ontdekken.

Waar ga jij naartoe?

Ontdek onze monumentale sluizen en tunnel. Of klim naar de top van een van onze 5 vuurtorens en geniet van het spectaculaire uitzicht over zee. Verken de Haringvlietsluizen en loop door de machinekamer. Ontdek het verleden in de bunker-schuilkelder van de Hollandsche IJsselkering. En heb je altijd al de hyacintvormige ventilatietorens van de Velsertunnel van dichtbij willen bewonderen? Dat kan ook!

Wil je meerdere monumenten op 1 dag bezoeken? Combineer bijvoorbeeld een bezoek aan de vuurtorens het Lage Licht en het Hoge Licht met molen De Noorman, de Moriakerk en het Dijk- en oorlogsmuseum in het Polderhuis. Op de website Open Monumentendag lees je meer over alle ongeveer 5.000 deelnemende monumenten.

Ben je enthousiast geworden en kijk je nu al uit naar 9 september? Lees meer informatie over onze 9 deelnemende monumenten door de jaren heen op onze pagina Open Monumentendag. Ook kun je hier informatie vinden over de activiteiten, openingstijden, adresgegevens en toegankelijkheid. En houd onze socials in de gaten! Dit is een mooie voorbereiding op je bezoek aan Open Monumentendag 2023.

Haringvlietsluizen Haringvlietsluizen Velsertunnel Velsertunnel Vuurtoren het Hoge Licht Vuurtoren het Hoge Licht Vuurtoren Noordwijk Vuurtoren Noordwijk Vuurtoren het Lage Licht Vuurtoren het Lage Licht Vuurtoren Westerlicht Vuurtoren Westerlicht Hollandse IJsselkering Prinses Beatrixsluis Vuurtoren Urk