Nieuwsbericht

Verzorgingsplaats Afsluitdijk Waddenzeezijde weer open

Gepubliceerd op: 25 juli 2023, 11.55 uur - Laatste update: 25 juli 2023, 15.49 uur

Vanaf woensdag 26 juli 2023 kunnen weggebruikers op de Afsluitdijk weer stoppen bij de verzorgingsplaats aan de Waddenzeezijde ter hoogte van het Vlietermonument. Deze is bereikbaar vanuit de richting Friesland.

De verzorgingsplaats is vernieuwd en uitgebreid en bevindt zich op een historische plek. Hier werd op 28 mei 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Door de uitbreiding zijn er nu 43 parkeervakken beschikbaar.

750 m lang balkon

De buitenruimte is 19 m breed. Dat is breder dan dat het eerst was. De kruin van de dijk, het bovenste vlakke deel, is namelijk verbreed. Om eenzelfde bescherming tegen overstroming te bieden als de rest van de versterkte Afsluitdijk, is er op deze plek een kruinmuur geplaatst. 

De muur is 750 m lang en vormt als het ware een ‘balkon’ op de Afsluitdijk met een panoramisch uitzicht over de Waddenzee.

Standbeeld Lely

Het standbeeld van de grondlegger van de Afsluitdijk, ingenieur Cornelis Lely, is ook vanaf 26 juli 2023 weer van dichtbij te bewonderen. In 1954 werd dit beeld van beeldhouder Mari Andriessen door koningin Juliana onthuld.

Werkzaamheden gaan door

In de toekomst, naar verwachting eind 2024, kan aan de IJsselmeerzijde ook het Vlietermonument weer worden bezocht. Men kan daar een kopje koffiedrinken en gebruikmaken van de toiletten. Tot die tijd wordt er aan de restauratie en uitbreiding van het Vlietermonument gewerkt.

De nieuwe loopbrug over de A7 wordt in gebruik genomen na afronding van de werkzaamheden aan het monument. Op dat moment zal ook de verzorgingsplaats aan de IJsslemeerzijde weer opengesteld worden voor publiek.

Meer informatie Afsluitdijk

Check voor actuele informatie de websites De Afsluitdijk en Vaarweginformatie.