Werkzaamheden

N197: werkzaamheden Velsertraverse afgerond; 29 juli 2023

Gepubliceerd op: 29 juli 2023, 09.20 uur - Laatste update: 3 november 2023, 11.56 uur

De herstelwerkzaamheden aan het viaduct Velsertraverse N197 zijn afgerond. Vrijdag 28 juli 2023 is de weg weer opengesteld aan het eind van de avond.

De werkzaamheden hebben 10 weken geduurd en zijn volgens planning verlopen.

In juni 2021 werd scheurvorming in het beton van het viaduct ontdekt. Uit voorzorg werd de vluchtstrook op de N197 boven de scheuren gesloten. Bij een tweede inspectie eind december 2021 bleek opnieuw sprake van scheurvorming op een andere plek in het viaduct.

De werkzaamheden van de laatste 10 weken waren nodig om de draagkracht van het viaduct te herstellen.

Werkzaamheden Velsertraverse

Gedurende 10 weken hebben we de constructieve draagkracht van het viaduct hersteld. Het viaduct bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel. Eerst werd het zuidelijke deel aangepakt, daarna het noordelijke. De werkzaamheden duurden 5 weken per deel.

Beide keren volgde de aannemer 5 stappen. Eerst werd het dek van het viaduct opgetild, daarna werden de metalen strips vervangen en de scheuren in het beton hersteld. Vervolgens werden de oplegblokken geplaatst en kon het dek van het viaduct weer teruggeplaatst worden.

Gepaste trots

Omgevingsmanager Harold Hansen kijkt met gepaste trots terug op de werkzaamheden. ‘Het was een bijzonder project. Een viaduct optillen doe je niet elke dag. Ik ben erg blij dat we de planning van 10 weken hebben gehaald. Fijn dat we dit ook in goede samenwerking hebben kunnen doen met de gemeenten in de IJmond.'

'De voorbereiding was kort en de verkeershinder fors, maar desondanks kijken we tevreden terug. Dit viaduct kan de komende 50 jaar weer mee.’

Meer informatie over Velsertraverse

Meer informatie over de herstelwerkzaamheden is te vinden op projectpagina herstel Velsertraverse. Weggebruikers kunnen ook contact opnemen via Twitter, Facebook of Instagram.