Interview

Wethouder Van Waveren blikt terug op afsluiting van de Heinenoordtunnel in mei

Gepubliceerd op: 3 juli 2023, 11.21 uur

Na jaren van plannen, voorbereiden en weekendafsluitingen is in de meivakantie de Heinenoordtunnel voor het eerst op werkdagen dicht geweest. Inwoners van de Hoeksche Waard waren inmiddels wel wat gewend, maar een afsluiting van meer dan een week met beide tunnelbuizen dicht is van een heel andere orde.

Harry van Waveren, wethouder mobiliteit in de gemeente Hoeksche Waard, blikt terug. ‘Samen met onder andere Rijkswaterstaat, provincie en het waterschap troffen we maatregelen om de hinder zo min mogelijk te laten zijn. Maar dat reizigers overlast zouden ervaren, stond vast.’

Flinke vertragingen

‘We kregen het in de Hoeksche Waard flink voor onze kiezen. Ondanks onze oproep thuis te werken als dat kan, zo min mogelijk te reizen, op andere tijden of anders te reizen, stonden er lange files op de N217 in de noordrand van de Hoeksche Waard. Op 2 van de 5 werkdagen in de afsluitingsperiode waren er flinke vertragingen die opliepen tot meer dan een uur. We merkten dat er maar iets hoeft te gebeuren op de omleidingsroutes om de vertragingen nog verder te laten oplopen.’

‘Direct gevolg van de files is dat het verkeer een andere weg gaat zoeken. Inwoners hadden dan ook veel last van sluipverkeer. Dat is iets dat wij juist wilden voorkomen. Veel van onze wegen zijn smalle dijkwegen waar auto’s voor huizen geparkeerd staan en waar ook veel fietsers overheen gaan. Dat levert naast overlast, ook ongewenste gevaarlijke situaties op.’

‘Wat ook niet helpt, is als navigatiesystemen de pont van Nieuw-Beijerland aangeven als snelste route, als de rijkswegen vol staan door bijvoorbeeld ongelukken. Hierdoor stond het verkeer op vrijdag in de meivakantie in het dorp Nieuw-Beijerland en daarbuiten uren vast.’

Werk aan de winkel

‘Met zoveel files en ongemak is er voor de lange afsluiting van de tunnel in augustus 2023 nog werk aan de winkel. Met wat we gezien en ervaren hebben in mei kijken we met alle partijen waar nog mogelijkheden zijn om de doorstroming te verbeteren. Ik hoop dat we nog een aantal goede maatregelen kunnen nemen. Want halve maatregelen werken niet. Dat hebben we inmiddels geleerd.’

Samen zorgen voor zo min mogelijk hinder

‘Dat geldt ook voor u. Denk creatief na of u niet iets anders kunt verzinnen om uw bestemming te bereiken. De verwachting is serieus dat we 4 weken enorme verkeershinder gaan ervaren. We gaan richting de zomervakantie. Traditiegetrouw waarschuwt de ANWB ons voor zwarte zaterdag. Ik wil u waarschuwen voor heel de maand augustus en vast wijzen op zwarte maandag.’

Op maandag 21 augustus gaan de scholen in onze regio weer starten en gaan veel mensen weer werken. Op dat moment is de Heinenoordtunnel nog 2 weken volledig dicht. Als we dan met z’n allen de auto in stappen om naar ons werk te gaan, krijgen we te maken met extreem lange files. Ik hoop dat u dan de mogelijkheid heeft om thuis te werken of op een andere manier of een ander tijdstip naar uw werk te gaan.’

Pak de fiets en maak gebruik van de fietspontjes, bijvoorbeeld via het pontje naar Rhoon en neem daar de metro. Of gebruik de pendelbussen die door de tunnel rijden. U bent dan zo in Rotterdam. Alleen als we allemaal deze weken onze reis anders doen, kunnen we met z’n allen zorgen voor zo min mogelijk hinder. Het is noodzakelijk, want het gaat niet meevallen!’