Werkzaamheden

N197: hinder voor verkeer door herstel viaduct Velsertraverse

Gepubliceerd op: 8 mei 2023 - Laatste update: 16 mei 2023, 11:13

We herstellen vanaf maandag 22 mei tot zaterdag 29 juli 2023 het viaduct de Velsertraverse. Door scheurvorming in het beton van het viaduct is sinds 21 januari 2022 een rijstrook minder beschikbaar voor verkeer richting de Velsertunnel.

Om het viaduct te kunnen herstellen leiden we verkeer uit Velsen-Noord en Beverwijk richting de Velsertunnel om via Heemskerk. Verkeer naar Velsen-Noord en Beverwijk toe blijft wel mogelijk via de Velsertraverse. Weggebruikers moeten rekening houden met mogelijk fors extra reistijd op drukke momenten.

Herstel Velsertraverse

We herstellen de constructieve draagkracht van het viaduct, zodat de Velsertraverse straks weer volledig gebruikt kan worden. Het viaduct dat wordt hersteld bestaat uit een zuidelijk en noordelijk deel.

We tillen de dekken een voor een op, verwijderen de oude opleggingen, doen aan constructief betonherstel, plaatsen nieuwe opleggingen en laten het dek weer zakken. De eerste 5 weken wordt het zuidelijk deel aangepakt, daarna volgt het noordelijk deel.

Het herstel van de Velsertraverse maakt ook de nieuwe busverbinding tussen Beverwijk en Velsen mogelijk. Regionale partners, zoals de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, gemeente Beverwijk, gemeente Heemskerk, IJmond Bereikbaar en de logistieke sector, zijn geïnformeerd en worden actief betrokken.

Omleidingsroute richting Velsertunnel

Verkeer uit Velsen-Noord en Beverwijk dat normaal gebruikt maakt van de Velsertraverse, wordt vanaf maandag 22 mei 2023 omgeleid via Heemskerk. De omleidingsroute loopt via de N197 door Beverwijk over de Plesmanweg naar de aansluiting Heemskerk op de snelweg A9. Vanaf daar kan verkeer via de A9 naar Amsterdam of Alkmaar.

Vrachtverkeer uit Velsen-Noord en Beverwijk (zuidelijke bedrijventerreinen) wordt omgeleid ten zuiden van de Velsertraverse via de Concordiastraat, Wijkermeerweg, Basisweg en Lijndenweg in de richting van de snelweg A22.

Verkeer naar Velsen-Noord en Beverwijk toe blijft wel mogelijk via de Velsertraverse. Wel moeten weggebruikers rekening houden met versmalde rijstroken en een dichte afrit 2 Beverwijk op de A22.

Alternatieve route voor weggebruikers

Om weggebruikers een alternatieve route te bieden, stellen we tijdelijk de calamiteitenbogen tussen de A22 en de A9 open. Daarnaast roepen we mensen op voordat ze op reis gaan eerst de verkeersinformatie te checken en bij grote drukte alternatief vervoer of tijdstip te overwegen.

Ook kan er gebruikt gemaakt worden van de fietsactie ‘IJmond fietst door’. Hierbij worden mensen uit de regio IJmond door het sparen van punten gestimuleerd om op de fiets te gaan. Deze punten kunnen gebruikt worden voor donaties aan lokale goede doelen en voor leuke uitjes of producten.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de projectpagina over het herstel van de Velsertraverse. Ook kunt u contact opnemen via Twitter.