Werkzaamheden

A29: Haringvlietbrug 8 weken dicht; 9 juni - 4 augustus 2023

Gepubliceerd op: 12 mei 2023, 15.41 uur - Laatste update: 13 juli 2023, 10.00 uur

We renoveren de Haringvlietbrug in de snelweg A29. De brug is van vrijdag 9 juni 22.00 tot vrijdag 4 augustus 2023 23.00 uur dicht voor al het verkeer. We vervangen de brugklep en het bewegingswerk.

Aanvankelijk zou de brug 7 weken afgesloten zijn. Nadat de planning voor de werkzaamheden gedetailleerd uitgewerkt is, blijkt dat ook de geplande reserveweek in augustus nodig is voor het op de millimeter nauwkeurig stellen van de nieuwe brugklep.

Door de renovatie blijft de brug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar. De extra reistijd op de omleidingsroutes kan tijdens de spits oplopen tot meer dan een uur. Om ervoor te zorgen dat het verkeer niet vast komt te staan, vragen we weggebruikers in deze periode, als het maar even mogelijk is, thuis te werken, buiten de spits en/of samen te reizen, de trein of de fiets te nemen.

Omleidingsroutes afsluiting Haringvlietbrug

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug leiden we verkeer om via de A59, A17 en A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam). In de Hoeksche Waard leiden we verkeer om via de N217 en de Kiltunnel. Deze tunnel is tijdens de afsluiting tolvrij.

Afsluitingen Heinenoordtunnel (A29)

Aansluitend op de afsluiting van de Haringvlietbrug sluiten we van zaterdag 5 tot maandag 7 augustus 2023 de Heinenoordtunnel (A29) richting Bergen op Zoom af. Daarna volgt een afsluiting van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september in beide richtingen. De brug en de tunnel zijn dus niet op hetzelfde moment dicht.

Pont voor fietsers, voetgangers en landbouwverkeer

Voor fietsers, brommers, scooters, voetgangers en landbouwvoertuigen vaart een gratis pont.

Aan de noordzijde vertrekken de ponten vanaf het strand bij Numansdorp. Aan de zuidkant vanaf recreatieterrein Hellegatsplein/trailerhelling De Banaan.

De pont voor fietsers- en voetgangers vaart elk half uur:

  • van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 en 19.45 uur
  • op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur

De pont voor landbouwverkeer vaart elk half uur:

  • van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 en 19.45 uur
  • op zondag tussen 07.00 en 12.45 uur.

Openbaar vervoer tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug worden buslijnen van Connexxion en Arriva aangepast. Extra reiskosten worden gecompenseerd. Reizigers kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende vervoerders.

Voor reizigers tussen Zeeland/West-Brabant en Rotterdam is de trein een alternatief voor de auto. De capaciteit van intercity’s tussen West-Brabant en Rotterdam wordt daarom vergroot. Tussen Drechtsteden en Rotterdam kunnen reizigers met korting gebruik maken van de Waterbus.

Meer informatie over deze actie is te vinden via op de website van Ways2go.

Renovatie klep Haringvlietbrug

We vervangen de klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en alle technische systemen. In het najaar van 2023 worden de technische systemen getest. Hiervoor zijn in september nog een aantal nachtafsluitingen en een weekendafsluiting van de brug noodzakelijk. Deze worden nog gepland. We verwachten dat de renovatie daarna klaar is. Dan kan de brug weer worden bediend voor de scheepvaart.

Meer informatie over de hinder en maatregelen vindt u op de projectpagina A29: renovatie Haringvlietbrug beweegbare deel.