Nieuwsbericht

WNN viert 225 jaar Rijkswaterstaat met rondvaart voor betrokken publiek

Gepubliceerd op: 25 april 2023

Wie jarig is, trakteert en geeft een feestje. Zeker bij het bereiken van de memorabele leeftijd van 225 jaar. Daarom organiseerde organisatieonderdeel West-Nederland Noord (WNN) vanuit het project Selectieve Onttrekking 2 rondvaarten voor publiek rondom het Sluizencomplex IJmuiden.

Er waren 2 keer 80 plekken beschikbaar op de Koningin Emma. Die waren via een oproep op Facebook binnen een paar uur weg. De gelukkigen kwamen op 24 maart 2023 opgetogen aan boord.

Sluizencomplex en zoutdam van dichtbij

Tijdens de rondvaart konden ze het sluizencomplex van dichtbij bekijken en de werkzaamheden aan de zoutdam zien. Omgevingsmanager Jan Rienstra legde de rol van Rijkswaterstaat in het Noordzeekanaal en het Sluizencomplex IJmuiden uit. Het ontstaan van het sluizencomplex gaat terug tot 1876. Toen werd het Noordzeekanaal geopend en werden de Kleine- en Zuidersluis in gebruik genomen.

Het bouwterrein van de zoutdam ligt in een uithoek van het sluizencomplex, waar je normaal niet bij komt. Tijdens de rondvaart wel. Rienstra vertelde over de enorme damwanden met buizen die wel tot 50 m de grond in zijn getrild. En vervolgens zijn vastgezet met ankers tot 70 m.

Sluizen van indrukwekkende grootte

Vanwege werkzaamheden aan de Noordersluis stond de binnendeur open. Dit gaf een mooi inkijkje in de op een na grootste sluis van het complex. Toen bij de tweede vaartocht ook de deur van Zeesluis IJmuiden openstond, omdat er net een schip uit was gevaren, kregen de bezoekers een indruk van de grootte van de sluizen en van de schepen die erdoor kunnen varen.