Nieuwsbericht

Werk aan herstel stuw Roermond verloopt voorspoedig

Gepubliceerd op: 18 april 2023 - Laatste update: 12 februari 2024, 12:56

Op 31 maart 2023 is de aanleg van de tijdelijke dam afgerond. Dat is 2 weken sneller dan gepland. Ondertussen gaan de overige werkzaamheden ook door.

In de 1e week van mei verwachten we de bouwkuip naar de stuw te verplaatsen.

Jukkenkuip

Het maken van de bouwkuip is in volle gang. Deze kuip wordt speciaal gemaakt om de in totaal 16 jukken te kunnen vervangen. Het is een stalen constructie van 7 bij 16 m met een hoogte van 4,5 m.

De kuip zorgt ervoor dat we 4 jukken kunnen droogzetten en vervangen. Ook voeren we nog een aantal werkzaamheden uit; zo herstellen we in de kuip ook het beton aan de stuwvloer. Als het werk is afgerond wordt de kuip verplaatst naar de volgende 4 jukken. Zo worden alle 16 jukken uiteindelijk vervangen in 4 fasen.

Wat zijn jukken ook alweer?

Jukken zijn de staanders van een stuw. Tegen de jukken zitten schuiven die ervoor zorgen dat we meer of minder water door kunnen laten. Zo kunnen we het waterpeil bij Roermond deels beïnvloeden. De 16 jukken van stuw Roermond zijn aan vervanging toe.

Voorbereiding voor installeren kuip

Voordat we deze kuip kunnen installeren, verwijderen we hout en drijfvuil op de stuwbrug. Vervolgens worden alle schuiven in de Poirée stuw (het deel van de stuw waarvan de jukken worden vervangen) getrokken en inspecteren duikers de locatie.

Daarna volgt een sonar inspectie. Dit betekent dat we met behulp van geluidsgolven de omgeving onder water ‘bekijken’. Als het nodig blijkt te zijn maken we de vloer tussen de tijdelijke dam en de Poirée stuw verder schoon.

De kuip wordt in de week van 20 april 2023 via het water getransporteerd naar de kade in Echt. Dit transport gaat bijna 2 dagen in beslag nemen. Op de loskade in Echt verrichten we de laatste voorbereidingen aan de kuip. Op 1 mei 2023 verplaatsen we de kuip naar de stuw.

Vervangen jukken

Als de kuip op positie staat in de stuw en goed is afgedicht, wordt hij drooggepompt. Daarna starten we met de werkzaamheden. We verwijderen de oude jukken en plaatsen de nieuwe jukken.

Nadat de werkzaamheden in de jukkenkuip zijn afgerond, vullen we de kuip met water. Ten slotte verplaatsen we de kuip met het drijvend materieel naar de volgende locatie. Als alles voorspoedig verloopt, zijn we ongeveer 5 weken bezig te met het vervangen en herstelwerk van de eerste 4 jukken.

Als alles positief verloopt hopen we dat we per 1 november 2023 alle jukken hebben vervangen en dat we de tijdelijke dam hebben verwijderd.