Nieuwsbericht

Nieuwe Waterweg weer open voor de scheepvaart

Gepubliceerd op: 2 april 2023 - Laatste update: 8 mei 2023, 14:31

Vanaf zondagmorgen 2 april 2023 is de Nieuwe Waterweg weer open voor scheepvaart, nadat er lekkage was ontstaan aan het afgezonken tunneldeel van de Maasdeltatunnel voor de Blankenburgverbinding. De lekkage is onder controle en de reguliere werkzaamheden zijn hervat.

Na het afzinken van het 1e tunneldeel bleek dat er kortsluiting was ontstaan bij de kop van het tunneldeel van de zijde waar straks het 2e tunneldeel aan gekoppeld wordt. Door de kortsluiting werkten de pompen niet die het lekwater uit het tunneldeel moest halen.

Sinds zaterdag 1 april 2023 is er met extra leidingen en pompen water uit het tunneldeel gepompt. De afgelopen 24 uur hebben we duikers ingezet om herstelwerkzaamheden uit te voeren. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag hebben de duikers de lekkage voldoende kunnen dichten. Hierdoor kon voor 07.00 uur de vaarweg weer vrij worden geven.

De werkzaamheden voor het aanleggen van de Blankenburgerbinding, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, zetten we intussen voort.

Rijkswaterstaat en bouwcombinatie BAAK waarderen het geduld van de scheepvaart en bedanken alle partijen die een bijdrage hebben geleverd om de vaarweg zo snel als mogelijk weer veilig vrij te geven.

Meer info over de Blankenburgverbinding

De Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Deze nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project vindt u op de website van de Blankenburgverbinding.