Werkzaamheden

A16: Van Brienenoordbrug ’s nachts dicht voor onderhoudswerkzaamheden; 14 - 17 maart 2023

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 - Laatste update: 11 september 2023, 10:05

We voeren van dinsdag 14 maart 22.00 tot woensdag 15 maart 05.00 uur een reguliere functionele test uit aan het beweegbare deel van de Van Brienenoordbrug. Daarom sluiten we de brug in beide richtingen af voor alle verkeer.

Tijdens deze nacht testen we of alle technische installaties nog goed functioneren.

Daarnaast draaien we in de nachten van woensdag 15 op 16 maart en donderdag 16 op 17 maart de bouten aan in de houten klep van de brug. Dit doen we telkens van 22.00 tot 05.00 uur. In deze nachten sluiten we richting Rotterdam afwisselend de hoofdrijbaan of parallelbaan van de A16 af. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Afsluitingen Van Brienenoordbrug A16

Van dinsdag 14 maart 22.00 tot woensdag 15 maart 05.00 uur is de Van Brienenoordbrug in beide richtingen dicht:

  • Let op: de opritten 27 (Alexander), 26 (Kralingen) en 25 (Capelle a/d IJssel) in de richting van Ridderkerk en oprit 24 (Feijenoord) in de richting Den Haag gaan al om 21.00 uur dicht. Dit is om de voorbereidingen van het werk veilig te kunnen doen.
  • De afritten 26 (Kralingen), 25 (Rotterdam-Centrum) vanaf Den Haag en 24 (Feijenoord) vanaf Ridderkerk blijven open.

Van woensdag 15 maart 22.00 tot donderdag 16 maart 05.00 uur is parallelbaan A16 vanaf knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug (hoofdrijbaan rijrichting Breda - Rotterdam blijft open) dicht:

  • De op- en afrit 24 (Feijenoord), afrit 25 (Capelle a/d IJssel) en afrit 26 (Kralingen) zijn afgesloten

Van donderdag 16 maart 22.00 tot vrijdag 17 maart 05.00 uur hoofdrijbaan A16 vanaf knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug (parallelbaan rijrichting Breda - Rotterdam blijft open) dicht.

Omleidingen wegverkeer via de A20/A4/A15

De omleidingen voor het wegverkeer zijn langs en boven de weg aangegeven. De omleidingsroute in de nacht van 14 op 15 maart, als de brug in beide richtingen dicht is, loopt via de Beneluxtunnel (via de A20, A4 en A15).

Als de parallelbaan dicht is, loopt de omleidingsroute deels via de hoofdrijbaan. Het verkeer dat de oprit Feijenoord gebruikt, leiden we om via afslag 21 op de A15. Als de hoofdrijbaan dicht is, loopt de omleidingsroute via de parallelbaan.

Sommige op- en afritten gaan al om 21.00 uur dicht. Dit doen we om ervoor te zorgen dat al het verkeer van de weg is voordat we de brug afsluiten. Dit staat aangegeven op de gele borden op deze op- en afritten.

(Brom)fietsers en voetgangers

Voetgangers en (brom)fietsers worden in groepen doorgelaten over de brug. Zij moeten rekening houden met een vertraging van maximaal 30 minuten.

Vaarwegverkeer Nieuwe Maas

De brug wordt tijdens de werkzaamheden niet bediend voor de scheepvaart. Hiervoor is een bericht aan de scheepvaart uitgegaan.

Openbaar vervoer en hulpdiensten

Met de betrokken veiligheidsregio’s zijn afspraken gemaakt over het passeren van de brug, zodat de hulpverlening op peil blijft. Het openbaar vervoer kan op 14 maart tot 23.30 uur de brug passeren. Daarna rijden de bussen een gewijzigde route.

Advies aan weggebruikers

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Pas uw reisgedrag, wanneer mogelijk, aan om vertraging door de werkzaamheden te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg.

Onderhoudswerkzaamheden Van Brienenoordbrug

Om de technische staat van onder andere tunnels en bruggen te controleren, voeren we jaarlijks inspecties en testen uit. Indien nodig plegen we vervolgens onderhoud. We vernieuwen de Van Brienenoordbrug, omdat deze brug verouderd is. Tot de renovatie van de brug is extra monitoring nodig, zodat de brug goed blijft functioneren.