Nieuwsbericht

Maatregelen (scheepvaart) verkeer na aanvaring Goereesesluis

Gepubliceerd op: 27 februari 2023 - Laatste update: 4 april 2023, 10:13

De brug voor lokaal verkeer over de Goereesesluis bij Stellendam is woensdagavond 22 februari 2023 aangevaren door een binnenvaartschip en kan sinds die tijd niet meer goed dicht. De brug is na de aanvaring niet meer te gebruiken en afgesloten voor het scheepvaart- en lokale wegverkeer.

Herstelmaatregelen Goereesesluis Stellendam

We werken aan herstelmaatregelen om ervoor te zorgen dat het verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van deze brug. Op dit moment bereiden we een operatie voor om het beschadigde brugdek binnen enkele weken uit te hijsen, om het daarna elders te repareren.

We informeren en betrekken de scheepvaart, lokale bedrijven en gemeenten bij de uitwerking van de verkeersmaatregelen en het verloop van het herstel.

Doorgang scheepvaart Goereesesluis

Sinds de aanvaring is het gehele sluiscomplex gestremd geweest voor alle scheepvaart. Inmiddels is het aangevaren brugdek gestut zodat het veilig op zijn plek blijft liggen.

Vanaf vrijdag 24 februari 12.00 uur is hierdoor het complex weer vrijgegeven voor schepen lager dan 6 m zodat die onder de brug door kunnen varen. De stremming voor hoge schepen vanaf 6 m blijft bestaan totdat het brugdek is uitgehesen. De omvaarroute voor hoge schepen met een diepgang van maximaal 2.80 m loopt via achtereenvolgens het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg.

Alternatieve route voor afgesloten weg over Goereesesluis

Automobilisten kunnen gebruik maken van de N57 en ondervinden geen tot weinig hinder. (Brom)fietsers, voetgangers en scooters kunnen gebruik maken van een tijdelijke passage over de sluisdeuren onder begeleiding van verkeersregelaars.

Het landbouwverkeer en brommobielen kunnen vanaf zaterdag 25 februari buiten de spitsen begeleid rijden op een aantal vaste tijdstippen over de autoweg N57 van maandag tot en met zaterdag. De komende 2 zondagen wordt deze mogelijkheid ook geboden. Na 2 zondagen wordt deze maatregel geëvalueerd en bekeken of de zondagtijden in een behoefte voorzien. De tijden zijn:

  • De verzamelplaats in Hellevoetsluis is op de Haringvlietweg ter hoogte van de Voorweg. De vertrektijden zijn 06.00, 07.30, 10.30, 13.30, 16.00 en 20.00 uur.
  • De verzamelplaats in Stellendam is op de Carpoolplaats aan de Korteweg/nabij de N57. De vertrektijden zijn 06.30, 08.00, 11.00, 14.00, 16.30 en 20.30 uur.