Nieuwsbericht

Reparatie Haringvlietbrug (A29) afgerond, parallelbaan weer open

Gepubliceerd op: 27 september 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 13:52

Met ingang van dinsdagavond 27 september 2022 om 20.00 uur is de parallelbaan ter hoogte van de Haringvlietbrug (snelweg A29) weer geopend voor alle verkeer. De parallelbaan was sinds 2 september gesloten voor gemotoriseerd verkeer in verband met gebroken en vermoeide bouten van de steunbalken onder de brug.

Herstel gebroken bouten

Het ging om afgebroken bouten in schoorverbindingen van de vaste brug. Een schoor is een schuine steunbalk, die het overhangende gedeelte van de Haringvlietbrug ondersteunt. Inmiddels zijn alle gebroken bouten hersteld.

Omdat bij nadere inspectie bleek dat de overige bouten vermoeiingsverschijnselen vertoonden, hebben we bij elke schoorverbinding onder de brug (beide zijden) 10 bouten vervangen. In totaal komt dit neer op 2500 bouten. De reparaties zijn uitgevoerd met hijskranen vanaf een ponton in het water.

De bouten zijn zo snel als mogelijk vervangen om meer schade aan de brug te voorkomen. Gelukkig verliepen de werkzaamheden vlot en zonder grote tegenslagen, mede dankzij de inzet van de aannemerscombinatie STERK (SWARCO en Knook Staal en Machinebouw BV (KSM)). Hierdoor waren er geen extra maatregelen nodig op de hoofdrijbaan (richting Antwerpen).

Hinder beperken

Gedurende de werkzaamheden is de parallelbaan afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en (brom)fietsers konden wel gebruik maken van de parallelbaan. Na reacties uit de omgeving is de afzetting van de parallelbaan aangepast om deze ook beschikbaar te maken voor brommobielen.

Doorgaand verkeer heeft gebruik gemaakt van de hoofdrijbaan, en horeca en strandjes zijn bereikbaar gebleven voor bestemmingsverkeer.

In overleg met de LTO (Land en Tuinbouw Organisatie) is het voor agrariƫrs mogelijk gemaakt om op gezette tijden onder begeleiding van een weginspecteur met landbouwvoertuigen over de hoofdrijbaan te rijden. Voor de scheepvaart gold een waarschuwing om de brug extra voorzichtig te passeren in verband met de aanwezigheid van pontons met hijskranen.

Renovatie Haringvlietbrug

Het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt in 2023 gerenoveerd. Het vaste deel van de Haringvlietbrug moet ook worden vernieuwd en staat op de nominatie voor toekomstige renovatie.